#

Bursa

“Önlem alınmazsa verim alınması imkansız”

Marmara bölgesinde görülen ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı  zararlısının popülasyonunun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zarar oluşturduğu görüldü. Tedbir alınmadığı takdirde kimsenin ay çekirdeğinden verim alınmasının imkansız olduğu açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde ilk kez Trakya bölgesinde bulunan tarım arazilerinde etkisini gösteren ‘Çayır Tırtılı’ büyük bir hızla yayılarak farklı illerde de çiftçinin kabusu oldu.

Çayır tırtılı istilasının görüldüğü tarlalarda binlerce dönüm arazideki ayçiçekleri zarar gördü. Bazı bölgelerde ise dron yardımıyla tarlalarda ilaçlamalar yapıldı.

İstila karşısında uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor. Çayır tırtılı istilasında erken müdahale büyük önem taşıyor. İlaçlamayla birlikte çiftçiler zararın önüne geçmeye çalışıyor.

“Bazı bölgelerde popülasyonu arttı”

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş çayır tırtılına karşı önlem alınmazsa verim alınmasının imkansız olduğunu belirterek; “Bursa ve ilçeleri ile bazı illerde yapılan denetimlerde bazı bölgelerdeki ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı zararlısının popülasyonunun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zarar oluşturduğunun saptandığını belirtildi” dedi.

Aktaş, “15 Temmuz tarihi itibariyle Yenişehir’e bağlı Çiçeközü, Akbıyık ve Çamönü Mahallelerinde popülasyon yoğunluğu tespit edilen alanlarda zararlı ile kimyasal mücadele başlatılmış olup saha çalışmaları ve bilgilendirmeler devam etmektedir. İlçedeki üretim alanlarının geniş ve dağınık olması nedeni ile üreticilerin kendi ayçiçeği tarlalarında kontrollerini yaparak, zararlı ile karşılaşmaları durumunda vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

Üreticileri uyaran Başkan Aktaş, “Ayrıca zararlının Polifag bir zararlı olması sebebiyle üreticilerimizin ayçiçeği tarlalarına sınır konumlarda bulunan mısır, yonca, şeker pancarı gibi ürünlerini de kontrol etmeleri gerekmektedir. Zararlının 1 gün içerisinde etki gösterdiği alan büyüklüğünün yüksek olması sebebiyle ilaçlamaların ivedi şekilde yapılması önem arz etmektedir.

Arıcılar tedirgin

Öte yandan çayır tırtılı denilen zararlı haşere ile başlatılan kimyasal mücadele arıcıları tedirgin ediyor. İlaçlamaya yapılan bölgelerde çok sayıda arıcılık yapan kişinin olduğu binlerce kovanda arı bakıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili ilaçlama yapan çiftçileri uyaran Sadi Aktaş, “İlaçlı mücadele yapacak üreticilerimizin ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapması ve kullanacakları ilaçların ruhsatlı olması gerekmektedir” dedi.

Çayır tırtılı nedir?

Ayçiçeklerinin yeşil yapraklarından başlayarak baş kısmına kadar olan bölümlerini yiyerek beslenen binlerce çayır tırtılı, ayçiçeklerinin tane sayısını ve verimini düşürerek toplam rekolteyi azaltması sebebiyle ayçiçeği zararlısı olarak adlandırılıyor. Bilimsel olarak ‘loxostege sticticalis’ olarak adlandırılan bu canlı türü larva sürecini tamamlamasının ardından ‘çayır güvesi’ olarak hayatına devam ediyor. Üreme döneminde tek seferde 300-400 yumurta bırakabilen bu canlı, büyüdüğünde ayçiçeğinin yanı sıra mısır, arpa, buğday, pancar gibi 200’den fazla bitki türüne zarar veriyor.