#

Dünya

“Yabancı ajan” yasa tasarısı geri çekildi

Gürcistan’da şiddet olaylarına dönüşen gösterilerin başlamasına yol açan yasa tasarısı geri çekildi. Muhalefet, hükümet tasarıyı resmen kınayana kadar, protestoların süreceğini duyurdu. Muhalifler, tasarıyla, sivil toplumun ve bağımsız medyanın etkisinin azaltılmasının hedeflendiğini savunuyor.

Gürcistan’da basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle tepki çeken ve daha sonra parlamento tarafından geri çekilen “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında” yasasına karşı düzenlenen protestolar devam ediyor.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki parlamento binası önünde “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında” yasa tasarısının geçtiğimiz 7 Mart’ta onaylanmasının ardından başlayan protestolar, parlamentonun yasayı geri çekmesine rağmen devam ediyor.

Gözaltına alınan 133 kişinin serbest bırakılmasını talep eden protestocular, “Rus yasasına hayır” ve “Yaşasın Gürcistan” sloganları attı. Gürcistan ve Ukrayna milli marşlarının okunduğu protestoda yarın yerel saatle 11.00’de yeniden toplanma çağrısında bulunuldu.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 132 protestocunun serbest bırakıldığı, 1’inin ise polise saldırdığı gerekçesiyle gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Gürcistan’da yabancı ajan yasa tasarısına karşı gösteriler 3. gününde devam ederken hükümet geri adım attı.

İktidardaki “Gürcü Hayali” partisi “yabancı etkinin şeffaflığı” hakkındaki yasa tasarısını geri çekti

Partiden gelen açıklamada “desteklediğimiz yasa tasarısını hiçbir çekince olmaksızın koşulsuz olarak geri çekiyoruz” denildi.

Tasarı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların “yabancı ajan” olarak kaydolmalarını içeriyordu.Yasaya uymamaları halindeyse bu kuruluşlar para cezalarıyla karşı karşıya kalacaktı.

İktidar partisi, yasanın ülkenin en güçlü kurumlarından biri olan Gürcü Ortodoks Kilisesi’ni eleştirenlerin maskesini düşürmek için gerekli olduğunu savunuyordu.

Tasarıya muhalif isimlerden biri olan Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, masasına gelmesi halinde veto edeceğini açıklamıştı.

Zurabişvili tasarıyı muhalefeti bastırmak için 2012 yılında kullanılan Rus yasasına benzetmişti. Tasarı, Avrupa birliği yetkililerinin kınamasının ardından Gürcistan’ın birliğe üyeliğini destekleyenleri öfkelendirdi.

Parlamentonun salı günü yasa tasarısına ilk onayı vermesinin ardından onbinlerce kişi parlamento binası önünde toplandı. Şiddet olaylarına dönüşen gösteriler ertesi gün de sürerken, polisle protestocular arasında arbede yaşandı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti, 70’den fazla kişi gözaltına alındı. 

Muhalifler de tasarının, ülkenin Avrupa Birliği’ne katılma umutlarını tehlikeye atan, Rusya’dan ilham alan otoriter bir değişim olduğunu savunuyor.

Muhalefetteki Droa partisi hükümet tasarıyı resmen kınayana ve gösterilerde gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar protestoların devam edeceğini bildirdi.

Avrupa Birliği’nin Gürcistan delegasyonu tasarının geri çekilme kararını memnuniyetle karşıladı.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın