#

Artvin

Türkiye’nin ilk turnikeli asma köprüsü

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapılan asma köprü kentteki sosyal alan ve Artvin Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesi arasında geçişleri sağlayınca üniversite yönetimi öğrenciler dışında köprünün kullanımını önlemek için girişine turnike koydu. Köprüyü kullanmak isteyenler, üniversitenin vermiş olduğu kimlik kartını turnikeye okutarak geçiş yapıyor.

Artvin’de Çoruh Nehri kenarına yapılan sosyal tesis ve nehrin diğer kenarında bulunan Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesi arasında geçişleri sağlayan asma köprüye üniversite yönetimi kararıyla turnike konuldu. Öğrencilerin güvenliğini sağlamak amaçlı, dışarıdan izinsiz girişleri önlemek için yapılan uygulama gerek öğrenciler, gerekse sosyal tesisi işleten esnaf tarafından olumlu karşılandı.

Kentte, Devlet Su İşleri tarafından 2016 yılında inşa edilen ‘Çoruh Park Sosyal Tesisleri’ kapsamında yapılan asma köprünün bir ucu sosyal alan içinde yer alırken diğer ucu ise Artvin Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesi kampüsüne uzanıyor. Zamanla sivil vatandaşın da köprüyü geçerek üniversite içerisine rahatça girince, asma köprü bir dönem giriş, çıkışlara kapatıldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi yönetimi asma köprüye turnike koymaya karar verdi. Bu sayede öğrenci ve personeli harici asma köprüden geçişler kısıtlandı. Turnike köprünün üniversite bölümüne konulduğu için isteyen sivil halk asma köprüyü gezebiliyor fakat üniversiteye geçemiyor. Uygulamayla üniversiteye giriş çıkışlar kontrol altına alınırken asma köprü ise kapalı kalmaktan kurtuldu. Otantik görünüme sahip şehrin ve Çoruh nehrinin önemli simgelerinden biri olan asma köprü, bu sayede ilk turnikeli asma köprü olma unvanına kavuşmuş oldu.