#

Bursa

Bursa’da kadın milletvekilleri süreci değerlendirdi

14 Mayıs’ta gerçekleşen 28. Dönem milletvekili genel seçimlerin ardından mecliste vekiller belli oldu. Bu dönem Türkiye’de kadın vekil sayısı da arttı. Bursa’da ise kadın milletvekilleri bu süreci değerlendirdi.

27. Dönem Parlamentosunda meclise giren milletvekillerin 103’ü kadın, 497’si erkekti. Bu dönem ise bu oran yüzde 20.16 yükseldi.

Bursa’da kadın milletvekilleri bu süreci değerlendirdi.

Ak Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, kadınlar hem siyasette hem ekonomi de daima var oldular dedi.

Gözgeç, şöyle konuştu:

“Kadınların önündeki engelleri kaldıran sayın Recep Tayyip Erdoğan. Kadın milletvekili sayısı fazla olan parti Ak Parti. Biz yine 2009’da kadın erkek eşitliği komisyonu bizim iktidarımızda kuruldu. Kadınlar nüfusun yarısını oluşturuyor. Kadınların ekonomik, siyasete dair olmadığı bir yönetim şekli sadece kadınlar için değil tüm toplum için eksiklik. Cumhurbaşkanımız bunu defalarca vurguluyor. Anayasada pozitif ayrımcılık ilkesini getirdik. Kanunlarda değişiklik yaptık.Girişimci kadınlara hibe desteği ve eğitimde fırsat eşitliği için çalışmalar yaptık. Kadın, erkek omuz omuz Türkiye yüzyılını inşa edeceğiz. Kadın politikaları konusunda da eksik kaldığımız alanlar varsa tamamlamaya devam edeceğiz. Ev hanımı kadınlar için isteğe bağlı sigorta primlerin üçte biri devlet tarafından ödenmesi için destek sağlayacağız” dedi.


Chp Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kadın vekil sayısını yetersiz buluyor.

Kayışoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“En az yüzde 50 olması gerekiyor. Çünkü toplumun yarısı kadın yarısı erkek. Temsiliyetinde bu oranda sağlanması gerekiyor. Toplumsal sorunlardan en çok kadınlar etkileniyor. Kadınlar ekonomik buhrandan ve şiddet görüyor. Eğitime erişemiyor. Ücret konusunda eşitsizlik yaşıyorlar. Temsil kademelerinde yeterince kadın yok. Mecliste de böyle olması üzücü. Hangi yaşam tarzında olursa olsun, kadınların temsil oranı arttırılmalı. Siyasetin dilinin kadınlar lehine gelişmesi gerekiyor. İktidar partisi yıllardır kadını ötekileştiriyor. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Mecliste vekiller belirlendi. Kadınlar şimdi daha çok kazanılmış hakların ellerinden alınmaması için cumhurbaşkanlık seçimlerinde kadınların özgürce dolaşmasını sağlayacak bir cumhurbaşkanı seçmesi gerekiyor” dedi.

Kadın milletvekili olmayan iller şu şekildedir:

“Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak”