#

Sağlık

Özel hastaneler koronaya bakmayınca devlette yer kalmadı

Yurttaşlar zorunlu haller dışında hastanelere gitmeyince özel hastaneler de mali açıdan krize girdi. Parayı daha çok yoğun bakımlardan kazanan bu hastaneler yoğun bakıma Covid-19 hastası almak istemiyor.

CovId-19 salgını giderek yaygınlaşıyor, sayılar korkutuyor. Buna paralel biçimde son günlerde yaşanan gelişmelerden biri de yoğun bakım servislerindeki doluluk. Covid-19 teşhisi konan pek çok hasta yoğun bakın ünitelerindeki yer sıkıntısı yüzünden bu serviste tedavi edilmiyor. Konu Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç’ın raporunda çarpıcı bir nitelik kazanmış durumda. Raporda derlenen verilere göre ülkede toplam 39 bin 279 adet yoğun bakım yatağı bulunuyor. Ancak bu yatakların yüzde 41’ine karşılık gelen 16 bin 238 adedi özel hastanelerde.

Dr. Demir ve Dr. Kılıç’ın raporundaki çarpıcı sonuç sağlıkta özelleştirme politikasının olumsuzluklarını ortaya koyuyor. Buna göre özel hastanelerin en çok para kazandığı servisler, yoğun bakım üniteleri. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 29 Haziran 2020’de özel hastanelere yoğun bakımlarda tedavi gören Covid-19 hastaları için ödeme yapmayı durdurması özel hastaneleri mali açıdan krize sokmuş durumda. Mali nedenler yüzünden özel hastaneler yoğun bakım kapasitelerini bu yüzden mümkün olduğunca Covid-19 dışında kalan hastalara ayırıyor. Hal böyle olunca ülkenin yoğun bakım yatak kapasitesinin yüzde 41’ini oluşturan özel hastaneler salgınla mücadelede zafiyet yaratıyor.

Rapordan satır başları şu şekilde;

BAKANLIK MEYDANI ÖZEL HASTANELERE BIRAKMIŞ DURUMDA

Bugün birçok ilde yoğun bakım servislerinde boş yatak bulunamamasının temel nedenleri arasında hastane işletmelerinin yoğun bakım yataklarını en çok para kazandıran hizmet olarak görmesi, yoğun bakım servislerine endikasyonsuz hasta yatışları ve yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılmaması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 29 Haziran 2020’ tarihinden itibaren özel hastanelere COVID-19 tedavisi gören hastalar için yoğun bakım pandemi bakım ücreti ödemesini iptal etmesi yer alıyor.

EN ÇOK PARA YOĞUN BAKIMDAN KAZANILIYOR

Hastane işletmeleri yoğun bakım servislerini en çok para kazandıran hizmet alanı olarak görüyorlar.

Hastanelerde yoğun bakım hizmetleri birim zamanda hastaneye en çok para kazandıran hizmetler arasında. Hal böyle olunca yoğun bakım hizmetlerinde özel sektör ağırlığı daha fazla… Sağlık Bakanlığı da adeta özel sağlık sektörüne meydanı bırakmış görünüyor.

ÖZEL HASTANELER SALGINA MALİYET VE KÂR PENCERESİNDEN BAKIYOR

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Vatandaş bundan sonra covid-19’da özel sektörü bir tercih olarak kullanamayacak. Geldiğinde cebinden de ödemeyecek çünkü özel sektör bu fiyatları alamayacak. Sürekli zarar ederek hasta bakamayız. Genellikle acil şartlarda gelir koronavirüs hastaları. Özel sektör bunun için bir ekipman bulunduramayacağı, ilacı karşılayamayacağı için doğal olarak hasta alamayacak. Kamu hastaneleri bakacak.” demişti.

Ancak özel hastane sözcüleri böyle dese de SGK 2020 Nisan sağlık istatistikleri sağlık hizmet sunucusu fatura tutarı analiz bilgilerine göre, 2019 ilk 4 ay ile 2020 ilk 4 ay değişim oranına bakıldığında ciroları eksiye düşen özel hastaneler değil devlet ve üniversite hastaneleri olduğu görülüyor.

Özel sağlık sektörü doğası gereği Covid-19 hastalığına “maliyet” ve “kâr” penceresinden bakıyor.

SONBAHARDA KRİZ YÖNETİLEMEZ BİR HAL ALABİLİR

Pandeminin başlangıcından 1 Haziran tarihine kadar kamu-özel hastanelerin büyük çoğunluğu pandemi hastanesine dönüştürüldü, elektif ameliyatlar ertelendi, hastalar zorunlu olmadıkça sağlık kuruluşlarına gitmekten kaçındı Bu dönemde toplam olguların yüzde 60’ı İstanbul’da görülüyordu.

Son zamanlarda Covid-19 hastalığı değişik nedenlerle Türkiye’nin diğer bölgelerinde de giderek yaygınlaştı. İstanbul’a ek olarak Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Konya, Manisa, Ankara, Bursa vs. gibi birçok il de yeni “Wuhan’lar” olarak ortaya çıktı.