#

Bursa

Nilüfer Kütüphaneleri yılın yazarı seçildi

Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2013 yılından beri her yılı bir yazara adıyor. 2023 yılının yazarı da Tomris Uyar seçildi. 11 ilde yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle, Yılın Yazarı Basın Toplantısı bu yıl yapılmayacak.

2013 yılından beri her yılı bir yazara adayan Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2023 yılının yazarını Tomris Uyar olarak belirledi. 11 ilde yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle, Bursa Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından yapılan Yılın Yazarı Basın Toplantısına bu yıl ara verildi.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, her yılı edebiyat eserleri ve çok yönlü yaratıcılığı ile katkılar sunmuş bir yazara armağan ediyor. Geçen yıl, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından belirlenen yılın yazarı ismi, Sait Faik Abasıyanık’tı. 2023 yılındaysa bu isim Tomris Uyar olarak belirlendi.

Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, Yılın Yazarı Tomris Uyar adı altında atölyeler ve sempozyumlar düzenlenecek.

Tomris Uyar kimdir ?

Önemli Türk kadın yazarlardan biri olan Tomris Uyar, aynı zamanda bir çevirmen. Türk edebiyat tarihine önemli eserler bırakan Tomris Uyar, 4 Temmuz 2003’te aramızdan ayrıldı.

Dilin bir iletişim aracı olmasının ötesinde solunan bir dünya olduğunu söyleyen, Türkçeye karşı hislerini aşk olarak nitelendiren, yazarlığın ancak kişinin yazdığı dile aşık olmasıyla başladığını savunan Tomris Uyar, özenli bir dille kaleme aldığı, daha önce başarılı olduğu yöntemleri sürdürmenin konforuna sığınmak yerine yeni tekniklerle, yeni malzemelerle kurguladığı arayışçı ve yenilikçi öykülerinde okuyucularını olayların tam ortasına atar ve sadece tepesini gösterdiği buzdağının suyun altında kalan kısmını hayal etmeleri için orada bırakır.

Nilüfer Belediyesi 2023 yılın yazarı metninden bir alıntı;

“Nilüfer Belediyesi olarak 2023 yılını 60 sonrası kuşağın önde gelen öykücülerinden biri olan, öykülerimizle toplumun farklı kesimlerinden insanların gündelik hayatlarından ilk bakışta anlaşılması ve başkalarına anlatılması zor anları gözler önüne seren; bir yanı alabildiğine dinginken başka tarafları uğultular içerisinde devinen şehrini, İstanbul’u eşsiz Boğaz’ı ve kenar semtlerinin çamurlu sokaklarıyla anlatan; aşkın da yalnızlığın da farklı görünümlerini, altüst oluşlarını yalın ve incelikli gözlemlerle, iç derinlemesine bakışlarla aktaran, edebi yakınlık kuramadığı hiçbir yazarın metnini çevirmeyen Tomris Uyar’a adıyoruz.”