#

Türkiye

Memur ve emeklinin beklediği haber geldi

Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği haber geldi. Memur maaşları ile emekli aylıklarının arttırılması ve ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni de içerisinde barındıran Torba Yasa Teklifi’nin ilk 7 maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi ile ilgili bilgiler şu şekildedir:

  • Emekli aylıklarına yılın ilk 6 ayı için enflasyon farkıyla birlikte toplamda yüzde 25 zam yapılacak. Zam oranı Temmuz ayında uygulanacak.
  • Kahramanmaraş merkezli depremlerin finansman ihtiyacını karşılamak için bir defaya mahsus ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulanacak. Tüm kayıtlı ve tescilli taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt edilecek taşıtlar, ek MTV’ye tabi olacak. Ek MTV tutarı, 2023 yılında tahakkuk eden MTV tutarı kadar olacak. Ödemeler iki eşit taksitte yapılacak.
  • Deprem nedeniyle yıkılan veya hasar gören binalara ilişkin inşaat kredisi veya bina yapma yardımı talepleri için başvuruların yapılacağı süreç düzenlendi. Afetzedelere yardım sağlanması ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla kısıtlayıcı hükümlerden muafiyet sağlandı.
  • Uluslararası projeler kapsamında ithal edilen veya ettirilen malzemeler ile dış kredi ve hibelerle finanse edilecek projelerin vergi, resim, harç gibi mali mükellefiyetlerden muaf tutulması öngörüldü.
  • Yabancı devlet harp okullarında okutulan askeri öğrencilerin eğitim süreleri ve bütçeleri ile ilgili düzenlemeler yapıldı.
  • Deprem veya doğal afetler sebebiyle tahrip olan kültür varlıklarının ihyası veya yeniden inşası için Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla döner sermaye bütçesinden kaynak aktarılmasına imkan tanındı.
  • Plastik poşetlerin geri kazanım katılım payı tutarı üzerinde düzenlemeler yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı’na yetki verildi.

Bu özetle, kabul edilen kanun teklifi çerçevesinde emekli aylıklarına zam yapıldığı, ek MTV uygulamasının getirildiği, depremzedelere yardım sağlanması için düzenlemeler yapıldığı ve bazı vergi düzenlemelerine yer verildiği söylenebilir.