#

Ekonomi

Kısa çalışma ödeneği uzayacak mı?

Salgın döneminde hayata geçirilen kısa çalışma ödeneği, binlerce çalışan ve iş verene can suyu oldu. Salgın döneminde faaliyetlerini eskisi gibi yerine getiremeyen işletmelerdeki çalışanlara ödenen kısa çalışma ödeneği, bu ay sonu itibarıyla sona erecek. Öte yandan TİSK Başkanı’ndan yıl sonuna kadar devam etmesi için talep geldi.

Bu dönemlerde işverenlerin kısa çalışma ödeneği ile rahatladığını söyleyerek devlete teşekkürlerini ileten Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, uygulamanın yıl sonuna kadar devam etmesini talep etti. Akkol, işçiyi, işi ve işvereni korumak için başlatılan kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılmasının, üretime ve istihdama katkı sağlayacağını savundu.

‘Kısa çalışma ödeneği uzatılsın’ talebi

Dünyanı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde hayata geçirilen kısa çalışma ödeneği uygulamasının sene sonuna kadar devam ettirilmesi talep edildi.

Salgın boyunca işi, işçiyi ve işvereni korumak için şartlar esnetilerek 2020 yılının mart ayından itibaren uygulamaya konan kısa çalışma ödeneğinde süre 30 Haziran’da bitecek.

Ekonomide pandemi nedeniyle olumsuzlukların devam ettiğini iddia eden işverenler, kısa çalışma ödeneğinin 2021’in sonuna dek sürmesini istiyor.
Salgının ilk gününden itibaren ilk başta çalışanların sağlığını korumayı, arkasından ise istihdam ve istikrarı devam ettirebilmeyi amaçladıklarını ifade eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, sosyal diyalog ve ortak akılla tüm kesimlere fayda sağlayacak çözümleri kısa süre içerisinde üreterek hayata geçirmek adına yoğun çaba harcadıklarını belirtti.

Devletin de pandeminin olumsuz etkilerini en aza indirmek adına birçok alanda destek, yardım ve uygulamaları hayata geçirdiğine dikkati çeken Akkol, Kovid-19 salgınının başından itibaren verilen tüm destekler için yetkililere teşekkürlerini iletti.

Aşılamanın tüm hızıyla sürmesi ve vaka sayılarındaki düşüşe karşın salgın ve salgının sebep olduğu olağanüstü şartların devam ettiğini anımsatan Akkol, devam eden çip krizi; otomotiv, dayanıklı tüketim ve yan sanayileri başta olmak üzere birçok sektörün olumsuz etkilenmeye devam ettiğini kaydederek, bu durumun, üretimi düşürdüğünü ve birçok işletmede zorunlu kapanmalara neden olduğunu savundu.

Hizmet sektörünün toparlanması adına biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğundan bahseden Akkol, normalleşmeye yönelik adımlar atılırken genç ve kadın işsizliğinin artmaması için destekleyici tedbirlerin sürdürülmesini, mevcut istihdamın devamının sağlanmasını önemsediklerini vurgulayarak, kısa çalışma ödeneği uygulamasının ekonomik ve sosyal koşullar tam olarak iyileşene dek devam etmesinin istihdamın korunmasında kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Kısa çalışma ödeneğinin belli aralıklarla uzatılmak yerine sene sonuna dek uzatılmasını talep eden Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’le yakın zamanda bir araya geldikleri toplantıda da bu durumu kendisine ifade ettiklerini bildirerek, devletten bunu talep ederken kendilerinin de her zaman olduğu gibi ellerini taşın altına koymaya devam edeceklerini aktardı.

İstihdamın korunması ve artırılması adına tam gaz çalışmaya her zaman hazır olduklarını beyan eden Akkol, bu dönemde, çalışanları destekleyecek ve uygun olan sektörlerde ücretlerini tamamlamaya devam edeceklerini kaydederek, el birliğiyle atılacak hamleler ile istihdamı güçlendireceklerini söyledi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

Mart 2020 itibarıyla başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulaması, 30 Haziran 2021’de sona erecek.