#

Gündem

Kadının Güçlenmesi Eylem Planı yarın açıklanacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde yarın ‘Türkiye ile Güçlenen Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar’ temasıyla Dünya Kadınlar Günü etkinliği düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı etkinlikte, bakanlık koordinasyonunda hazırlanan 2024-2028 yıllarını kapsayan 2. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı da açıklanacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadının güçlenmesi, kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadının hayatın her alanında hak ettiği yeri alması adına çalışmalarını kararlılıkla yürütüyor. Bu doğrultuda bakanlıkça kapsamlı bir şekilde hazırlanan ilk Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2018-2023 yıllarında uygulandı. Eğitim, ekonomi, sağlık, karar alma mekanizmalarına katılım ve medya olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan eylem planı, Türkiye’deki tüm kadınları güçlendirmek üzere titizlikle yürütülerek, 2023 yılı sonu itibarıyla tamamlandı. Güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü Türkiye’yi inşa etme hedefiyle hizmetlerin daha da ileriye taşınması için 2024-2028 yıllarını kapsayan 2. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ise ilgili tüm kurum ve kuruluşların katkılarını alarak “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla hazırlandı.

Planda 5 temel amaç, 20 strateji, 83 faaliyet yer alıyor

Bakanlığın koordinasyonunda hazırlanan 2024-2028 yıllarını kapsayan ‘2. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, ‘Türkiye ile Güçlenen Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar’ temasıyla yarın düzenlenecek Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifleriyle açıklanacak. Temel politika eksenlerinin eğitim, sağlık, ekonomi, liderlik ve karar alma mekanizmalarına katılım, çevre ve iklim değişikliği olarak belirlendiği yeni eylem planında 5 temel amaç, 20 strateji, 83 faaliyet yer alıyor.

Eğitimin tüm kademelerine tam erişim ve etkin katılım

Tüm kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile eşgüdüm içerisinde yürütülecek planda yer alan 5 temel başlık altındaki hedefler şöyle:

Eğitimin tüm kademelerine tam erişim ve etkin katılım

Tüm kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile eşgüdüm içerisinde yürütülecek planda yer alan 5 temel başlık altındaki hedefler şöyle:

– Eğitim alanında ‘kadınlar ve kız çocuklarının hayat boyu öğrenme dâhil eğitimin tüm kademelerine tam erişimleri ve etkin katılımlarını sağlamak’ temel amacı doğrultusunda kadınların okuryazarlık oranının yüzde 100 seviyesine yükseltilmesi ve nitelikli okuryazarlık düzeylerinin artırılması, zorunlu eğitim kademelerinin tamamında kız çocuklarının net okullaşma oranlarının yüzde 100 seviyesine yükseltilmesi için çalışmalar yürütülecek.

– Sağlık alanında ‘kadınlar ve kız çocuklarının tüm yaş grupları ve farklılaşan ihtiyaçlarını gözeten kapsamlı ve bütüncül sağlık hizmeti sunmak’ temel amacıyla kadınlara yönelik yaşam boyu farklılaşan ihtiyaçları karşılayan, kapsamlı ve bütüncül kadın sağlığı hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefiyle çalışılacak.

– Ekonomi alanında kadınların ekonomik güçlenmeleri için değişen işgücü piyasalarına tam, eşit ve etkin katılımlarını sağlayarak, ikiz dönüşüme (yeşil ve dijital dönüşüm) uyumlu işgücü piyasasında ihtiyaç duyulacak yeni beceri ve yetenekler kazandırılacak.

– Liderlik ve karar alma mekanizmalarına katılım alanında siyaset, liderlik ve karar alma mekanizmalarında ulusal ve yerel düzeyde kadınların temsilini artırmak ve karar süreçlerine etkin katılımlarını sağlamak temel amacıyla çalışılacak.

– Çevre ve iklim değişikliği alanında ise çevre ve iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocuklarına yönelik etkilerini tespit ederek ihtiyaçlar çerçevesinde çalışmalar gerçekleştirilecek.

“Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar”a ödülleri takdim edilecek

Öte yandan yarınki programda “Türkiye ile Güçlenen Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar” başlığıyla gerçekleşecek ödül töreninde hayatlarıyla tüm Türkiye’ye ilham, kadınlara ise cesaret ve gurur veren kadınlara ödülleri takdim edilecek.