#

Türkiye

“Erdoğan verdiği sözü tutu”

TBMM dün Finlandiya’ya resmi olarak NATO vizesini verdi. Gelişme dünya basınında gündem olurken İsveç ve Rus medyasında çıkan haberler dikkat çekti.

Yıllardır uluslararası alanda tarafsız tutumları ile bilinen İskandinav ülkeleri Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla son veren ve NATO’ya katılma kararı aldı. İsveç ile Finlandiya’dan başvurular üst üste gelirken Türkiye’den iki ülkeye veto geldi. Ankara, Stockholm ve Helsinki arasında imzalanan anlaşmanın müzakereleri devam ederken, İsveç’in başkentinde Ocak 2023’te arka arkaya skandallar patladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuklasının Stockholm belediye binası önünde asılmasını, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran’ı Kerim yakılması izledi. Bu gelişme sonrası Türkiye müzakereleri dondurdu ve terör örgütü YPG/PKK’ya yardım eden İsveç’in üyeliğine onay vermeyeceğini dünyayla paylaştı. Finlandiya’ya yeşil ışık Mart ayında yakıldı.
NATO Rus sınırı iki katına çıktı

Rusya ile Avrupa’da en uzun sınıra sahip olan ülkenin ittifaka katılması ile birlikte NATO’nun Rusya ile bağlantılı sınırının uzunluğu iki katına çıkmış olacak.

İsveç’in kırmızı ışıkta takılması üzerine, İskandinav ülkeleri muhtemel Rus tehdidine karşı koymak için yeni bir askeri blok kuruyor. Norveç, Finlandiya, İsveç ve Danimarka’nın hava kuvvetleri komutanları, birleşik bir İskandinav hava savunması oluşturmak için niyet mektubu imzaladı.