#

Türkiye

“Erdoğan ve Putin görüşebilir”

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre içerisinde görüşebileceğini duyurdu. Ancak, iki liderin görüşmesine dair bir tarih belirlenmedi. Bununla birlikte, Kremlin bugün gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna lideri Zelenski görüşmesini yakından takip edeceklerini belirtti.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında bugün gerçekleştirilecek görüşmenin sonuçlarını yakından takip edeceklerini duyurdu.

Erdoğan ve Zelenski’nin baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler, 17 Temmuz’da sona erecek olan Karadeniz tahıl anlaşması ve Karadeniz bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması gibi bölgesel ve uluslararası konuları ele alması bekleniyor.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın zamanda Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirebileceğini, ancak henüz belirli bir tarih belirlenmediğini ifade etti.

Bir yıl önce Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna, Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından durdurulan Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limanından tahıl ihracatının yeniden başlatılması için İstanbul’da bir anlaşma imzalamıştı.

Sevkiyatları denetlemek üzere İstanbul’da üç ülke ve BM yetkililerinden oluşan bir Ortak Koordinasyon Merkezi kurulmuştu.

TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ ARABULUCUK ROLÜ

Türk yetkililere göre anlaşma kapsamında 32 milyon tondan fazla tahıl ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Rus yetkililer, anlaşmanın Rusya’nın ihracatına izin veren bölümlerinin yerine getirilmediğinden şikayet ederek, tahıl anlaşmasının bu ay uzatılmasını engelleyebileceklerini güçlü bir şekilde ima etti.

Ukrayna ve Rusya arasında oynadığı eşsiz arabuluculuk rolüyle uluslararası alanda takdir toplayan Türkiye, Kiev ve Moskova’ya savaşı müzakereler yoluyla sona erdirmeleri için defalarca çağrıda bulundu.

RUSYA, TAHIL KORİDORU ANLAŞMESINI UZATACAK MI?

Öte yandan Peskov, dün Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasına ilişkin resmi kararın henüz duyurulmadığını, zamanı gelince açıklanacağını söyledi. Ancak Peskov, anlaşmanın uzatılması için bir gerekçe olmadığını da vurguladı.

Moskova daha önce, kendi tahıl ve gübre ihracatının önündeki engeller nedeniyle, anlaşmayı yenilemek için bir neden bulunmadığını belirtmişti.

Peskov, Batı’nın bu sorunları ele alması için hala zaman olduğunu da ifade etti.