#

Bursa

Bursa’da hekimler ve sağlık çalışanları grevde

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) başlattığı ve sağlık meslek örgütlerinin desteklediği eylemler çerçevesinde, sağlık çalışanları bugün tüm Türkiye’de bir günlük grev gerçekleştiriyor. Hekimler ve sağlık çalışanları Bursa’da 7 hastanede gün boyu iş bıraktı. Haklarını alana kadar greve devam edeceklerini belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, “Hekimler ve sağlık çalışanları olarak nitelikli sağlık hizmeti sunmak ve iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Sağlıkta yaşanan bu çöküşün sorumlusu biz değiliz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği’nin ülke genelinde başlattığı 1 günlük grev başladı. Daha önce 15 Aralık tarihinde iş bırakan hekim ve sağlık çalışanları, 4 Şubat’a kadar taleplerini yerine getirilmemesi üzerine ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da 7 hastanede iş bıraktı.

Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen eylemlerde hekimler ve sağlık çalışanları gün boyu iş bıraktı.

Çekirge Devlet Hastanesi’nde iş bırakan hekim ve sağlık çalışanlarıyla birlikte basın açıklamasında bulunan Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, “Sağlığı alınıp satılan meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın yürürlüğe koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile, sağlık emekçilerinin emeği değersizleştirilmiş, çalışma koşulları kötüleşmiş halkın sağlık hakkı elinden alınmış ve gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale geldi” dedi.

Sağlık hizmeti sunumunda sevk zincirinin uygulanmadığı ve bu sistemin toplumun nitelikli hizmet alma hakkının elinden alındığını söyleyen Türkkan sağlığa erişimin giderek zorlaştığını belirtti.

Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar:

“Sağlıkta Dönüşüm Programı ile aylarca randevu almak, ameliyat olmak için sanal kuyruk bekleniyor. Bu da sağlık hizmetine erişimi geciktiriyor. Bu işletilmeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sistemin tüm yükünü ise sağlık emekçileri çekiyor. Emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürükleniyor.

“Sağlık emekçileri yıldı”

Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yaklaşımları ile geçiştiriliyor. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman ediliyor, nitelik değil nicelik önemseniyor. Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, KHK’ler ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalarla sağlık emekçileri yıldırıldı.

“5 dakikada muayene olmaz”

Hekimlere dayatılan 5 dakika muayene sürecinde hastanın şikayetlerini dinlemek bile olanaksız. Hastalarımızı yeterince dinleyememekten, muayene edememekten şikayetçiyiz. Pandemiyle beraber daha da derinleşen yanlış sağlık politikaları, şiddet dili her geçen gün daha da can yakıyor. Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirilen bu çalışma yaşamı sürdürülemez halde.

“Daha uzun süreli greve hazırız”

14 Mart sağlık haftasına doğru büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimiz karşılanmazsa daha uzun süreli greve hazırız. Taleplerimiz; halkımızın sağlık hakkı, nitelikli sağlık hizmeti ve insanca yaşamın sağlanmasıdır. Hekimler ve sağlık çalışanları olarak dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti sunmak ve iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Sağlıkta yaşanan bu çöküşün sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değil. Hekimler ve sağlık çalışanları köle, hastalar müşteri değil. Hakkımızı arama konusundaki kararlılığımızın ve taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimiz sürecek.