#

Bursa

Bursa lezzetleri vitrine çıkıyor

Osmanlı Saray Mutfağı’nın doğduğu şehir olarak nitelendirilen Bursa’nın gastronomi turizmiyle öne çıkmasını hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi 23-25 Eylül tarihlerinde Bursa Gastronomi Festivali düzenleyecek. Peki bu festivalde neler olacak ve Bursa mutfağının tanıtılması kente ne sağlayacak? Line TV ekranlarında Perşembe günleri yayınlanan Haber Ekstra programına katılan Bursa Gastronomi Derneği Başkanı Emre İdrisoğlu, Ayşe Nur Büyükhan’ın sorularını yanıtladı.

Bursa’nın meşhur lezzetleri 23-25 Eylül tarihlerinde ‘Gastronomi Festivali’yle vitrine çıkacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği ‘Gastronomi Festival’nin Pazartesi günü düzenlenen lansmanında konuşulanlan detayları anlatan Bursa Gastronomi Derneği Başkanı Emre İdrisoğlu, “Bu organizasyon Bursa için çok önemli, zaten Bursa Saray Mutfağı’nın başkenti olması sebebiyle çok köklü bir mutfağa sahip. Türkiye’nin manavı olarak da bilinen bir şehir aslında, haliyle böyle topraklarda her şey yetişiyor ve yetişen şeylerin ürüne dönüşmesi için iyi ellere ihtiyaç var Bursa da bunun başkentlerinden biri. Lansmanda güzel bir tanıtım yapıldı; Bursa’nın incirinden şeftalisine, ipeğinden cennet künkü denilen tatlısına kadar her şey anlatıldı. Bu ve bunun gibi pek çok ürün festivalde de kurulan standlarla beraber anlatılmaya devam edecek’ diye konuştu.

“Festival Gelenekselleştirilmeli”

İdrisoğlu konuşmasında, Gastronomi Festivali’nde yapılması işe yarayacak bazı metotları da paylaşıp, süreklilik mesajı verdi. ‘Siyah İncir olarak bilinen Bursa karasının eskiden kuzu etli dolmasını yaparlarmış o nedenle Bursa karasının dolmasını yapan birilerinin o festivalde olması gerekiyor. Çok ünlü şeflerin ziyaret edeceği söylendi, şeflerimize de orada Bursa yemeklerini yaptırmak lazım. Eğer organizasyonda bursa mutfağı tamamen işlenirse bu Bursa Gastronomi Festivali olur ve bu festival gelenekselleşirse hafızalara kazınır.’

Bursa’nın Ferbet ve Şıraları

Bursa’nın yiyecekler anlamında olduğu kadar yöresel içecekleriyle de zengin bir kent olduğunu söyleyen İdrisoğlu, “Bursa’da yine Saray Mutfağı’ndan yola çıkarsak, insanlar misafirliğe gittiklerinde ya da misafir ağırladıklarında reyhan, hibiskus gibi şerbetler sunulurmuş o nedenle şimdi de herkesin bunları araştırıp sunması yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Aynı zamanda sonradan hayatımıza giren asitli içecekler yerine kendi yaptığımız limonataları ikram etmeliyiz. Bunun yanında misafirlerimize Bursa’nın yaklaşık 45 çeşit öz şerbeti var bu zengin içecekleri de tanıtmalıyız’ dedi.

ÖZEL HABER AYŞE NUR BÜYÜKHAN