#

Türkiye

Arsa ve tarla satışlarında rekor

Türkiye genelinde büyük çoğunluğunu arsa ve tarlaların oluşturduğu konut dışı gayrimenkul satışları ocak-temmuz döneminde 942 bin 485 adetle rekor kırdı.

Türkiye’de gayrimenkul satışlarında rekor kırıldığına dair haberde, ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 adet gayrimenkulün el değiştirdiği belirtiliyor. Bu satışların 675 bin 327’sinin konut, 942 bin 485’inin ise arsa ve tarla gibi konut dışı gayrimenkuller olduğu aktarılıyor. Konut dışı gayrimenkul satışları, önceki yıllara göre artarak devam ediyor. Konut satışlarında azalış yaşanırken, konut dışı gayrimenkul satışlarında ise artış gözlemleniyor.

Konut dışı gayrimenkul satışlarının toplam satışlardaki payı yüzde 58,3’e ulaşarak tarihi bir rekora imza atıyor. Uzmanlar, bu rekorun konut fiyatlarındaki yükselme, ikinci el konutlarda erişilebilirliğin azalması, yüksek kredi maliyetleri, deprem ve pandemi sonrası arsa ve tarlaya olan ilginin bir sonucu olduğunu değerlendiriyor.

Uzmanlar ayrıca, özellikle büyük şehirlerde konut dışı talebin arttığını, yatırımcıların genellikle 1-2 milyon lira arasında yatırımlarını arsa ve tarla gibi konut dışı gayrimenkullere yönlendirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, arsa ve tarla gibi gayrimenkullere yönelik talebin önümüzdeki dönemde de yüksek olacağı ve bu alandaki yatırımların artacağı öngörülüyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanları, enflasyondan kaçan ancak konut alamayan kişilerin arsa ve tarlaya yöneldiğini, bu talebin artmaya devam ettiğini belirtiyor. Özellikle İstanbulluların Silivri ve Trakya gibi bölgelerde arsa ve tarla satın aldığı, bu alandaki talebin hisseli arsa ve tarla satışlarını da kapsadığı ifade ediliyor. Ancak alıcıların mutlaka bölgedeki belediyelere başvurarak imar durumu ve geliştirme potansiyeli hakkında bilgi alması gerektiği vurgulanıyor.