#

Bartın

6 bin nüfuslu ilçede hiç koronavirüs vakası görülmedi

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden beri vakaya rastlanmadı.

Bartın’ın Amasra ilçesi merkezinde, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana hiç vaka görülmedi. Turistik ilçede vatandaşların kurallara uyması ve hafta sonu ilçenin giriş ve çıkışlarının kapatılması, vaka görülmemesinde büyük rol oynadı.

6 bin 600 nüfuslu Amasra ilçe merkezinde, 11 Mart tarihinden bugüne koronavirüs vakası görülmedi. İlçede, kaymakamlık ve belediyenin aldığı tedbirler sayesinde vatandaşlar evlerinden çıkmayarak, kurallara uydu. Hafta sonu ilçenin giriş çıkışları kapatıldı. Bugüne kadar Amasra’da kaymakamlık ve belediye tarafından 10 bin maske dağıtıldı. İlçede kurulan yöresel pazar yerinde vatandaşların eldiven, maske ve sosyal mesafe kuralarına uyulduğu görüldü. Geçen yıl 1 milyona yakın turist ağırlayan tarihi ve turistik ilçede hiç vakanın olmaması herkesi sevindirdi.

‘KARARLARA HARFİYEN UYDUK’

İlçede koronavirüs vakasının görülmemesinin kendilerini sevindirdiğini belirten Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, ”Bu sürecin başından sonuna kadar vatandaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Büyük bir bilinç düzeyi ile ilçemiz önlemlere uyarak, süreci rahatlıkla atlattığımızı düşünüyorum. Biz de belediye olarak kaymakamlık ve Vefa Sosyal Destek Grupları olarak bu süreci iyi yönettik. İlçe merkezinde vakamızın olmaması bizleri çok sevindirdi. Amasra neler yaptığımıza gelince Cumhurbaşkanlığımız ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara harfiyen uyduk. Bunun yanı sıra denetimlerimizi artırdık. Evde kalan vatandaşlarımıza destek olduk. Kısacası vatandaşlarımıza destek olmaya çalıştık. Tabi ekonomik zararımız olabilir ama amacımız Çeşm-i Cihan Amasra’mızı örnek hale getirmekti. Bunu da sanırım başardık” dedi. İlçede yaşayan Agah Simberk, koronavirüs vakasının görülmemesinin sevindirici olduğunu belirterek, “Amasra’da yaşayan insanlarımız kurallara harfiyen riayet ettiğini görüyoruz. Özellikle hafta sonu ilçemize girişlerinin yasaklanması etkili oldu. Kurallara uyulmasıyla vakamız çıkmadı” diye konuştu.

İlçede esnaflık yapan Mahir Darçın, 2 aydır ilçede vakanın görülmemesine sevindiğini söyleyerek, ”Alınan önlemleri doğru buluyorum. Vatandaşlarımız kurallara harfiyen uyuyor”’ dedi.

Amasra Nerede?

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir.

Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bağımsız adalarına sahip olan Amasra, 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik[3] ve balıkçılığa[4] dayanan yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanlarına sahip bir yerleşim yeridir. Amasra hâlen özgün balık lokantaları, otelleri ve ev pansiyonlarına sahip bir turizm bölgesidir.

Sanatçı Barış Akarsu’nun memleketidir. Akarsu, Ocak 2007’de çıkardığı son kasetini Amasralılara ithaf etmiştir.

Amasra’nın Tarihi

Osmanlı dönemi

13. yüzyılda Cenevizliler tarafından ele geçirilen Amasra’ya Fatih Sultan Mehmet liderliğindeki Osmanlı İmparatorluğu orduları Ekim 1460’ta bir sefer düzenler. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet şehre hakim bir tepeye geldiğinde hayranlığını belli etmek için şu sözü sarfetmiştir; “Lala, lala!, Çeşm-i Cihan bu mu ola” ve kaleye haber gönderir : ” Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz.

Rivayetin devamına göre, bu olay üzerine Amasra Kalesi komutanı anahtarı Fatih’in bulunduğu tepeye getirir ve şehir savaşmadan alınmış olur. Şehir ele geçirildikten sonra Karabük – Eflani yöresinde yaşamakta olan Kıpçak Türkler’ini buraya yerleştirilir. Ardından yörede yaşayan Rumlar’ın büyük bir kısmı ise İstanbul’a göç etmeye zorlanmıştır.

Amasra’ya Ulaşım

KARAYOLU ULAŞIMI
Bartın’ın şehirlerarası ulaşımını sağlayan karayolu; batıda Çaycuma-Devrek (Zonguldak)-Mengen-Yeniçağa (Bolu), güneyde de Safranbolu (Karabük)-Gerede (Bolu) üzerinden E–80 Otoyolu ile E–5 Karayoluna ulaşmakta, doğuda Cide (Kastamonu), güneyde de yine Safranbolu (Karabük) üzerinden Orta ve Doğu Karadeniz ile İç Anadolu’ya açılmaktadır.

Bartın’dan komşu iller Kastamonu, Zonguldak ve Karabük ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerimize düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır.

DENİZYOLU ULAŞIMI
Bartın’da uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın Limanı aynı zamanda yolcu giriş-çıkış kapısıdır.

Denizyolları İşletmesince, 1978–1979 yılları arasında haftada bir gün karşılıklı olarak uygulamaya konulan İstanbul-Ereğli-Zonguldak-Bartın feribot seferlerinin yeniden başlatılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

İlde, ulusal ticari limanlar olarak hizmet veren Bartın, Amasra ve Kurucaşile limanları ile Tekkeönü Balıkçı Barınağı Yat Limanı olarak geliştirilebilir niteliktedir.

HAVA VE DEMİRYOLU ULAŞIMI
Şehire en yakın havalimanı 38 km uzaklıktaki Saltukova (Zonguldak) beldesindedir. Ankara-Zonguldak demiryolu hattı da yine Saltukova’da son bulmaktadır.

Amasra’da Gezilecek Yerler?

1. Ağlayan Ağaç
2. Kemere Köprüsü
3. Direkli Kaya
4. Amasra Kalesi
5. Lütfiye
6. Galla Pazarı
7. Çekiciler Çarşısı
8. Carlos Balık Evi[/column][column size=one_half position=last ]
9. Mustafa Amca’nın Yeri
10. Küçük Liman Plajı
11. Amasra Müzesi
12. Türkan Hanımın Yeri
13. Büyük Liman Plajı
14. Yelken Klübü
15. Northdoor Otel

Amasra’da Ne Yenir?

Amasra’da ne yenir? Yöresel mutfağa özgü geleneksel yemekleri nelerdir? Amasra’ya geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken en meşhur yemekleri bir araya getirdik, denemeden dönmeyin sakın 🙂

  • Amasra Salatası
  • Çöven Ekmeği
  • Amasra Pidesi
  • Ballı Yoğurt
  • Kabak Burması
  • Taze Balık Çeşitleri