#

Gündem

Yürürken ortaya çıkan batma hissi

Doç. Dr. Bilgehan Çatal, halk arasında ayakta sinir sıkışması olarak bilinen morton nöromaya dair bilgi verdi.

Morton nöromada ayak parmaklarını duyusunu alan sinirin ayak tabanında sıkışması sonucu kalınlaşma ve genişleme meydana gelir. Bu hastalığın kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Morton nöromaya neden olan etkenler arasında uzun süre ayakta kalmak, yürümek ve uygun olmayan ayakkabı seçimi bulunuyor.

Özellikle ayakkabının ön kısmının dar olması, ayak tabanındaki sinirleri sıkıştırarak hastalığa yol açabilir.

Hastalar sert zeminde yürürken ayaklarının altında çakıl taşı varmış hissiyatı yaşarlar ve ayakkabı giymekte zorlanırlar.

Morton nöromaya teşhis genellikle klasik hasta hikayesi ve fiziki muayeneyle konulabilir. Görüntüleme yöntemleri, tanıyı doğrulamak için kullanılabilir.

Tedavi aşamasında hastalara öncelikle ayak tabanına yerleştirilen çeşitli pedlerle rahat ayakkabı giyme imkanı sağlanır ve ödem giderici ilaçlar kullanılır. Bunların sonuç vermediği durumlarda kortikosteroid enjeksiyonları yapılır. Eğer bunlar da işe yaramazsa, ameliyatla sıkışan sinir çıkartılır ve hastaların iyileşme süreci hızlıdır. Hastalar genellikle 1 hafta ila 10 gün içinde günlük hayatlarına geri dönebilirler.