Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi 13. İnovasyon Haftası Programı’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fon soruşturmalarıyla ilgili yürütülen çalışmalara değinen Erdoğan, 17 Eylül’den bu yana atılan adımlarla sorunun kontrol altına alındığını ifade etti.
Fon Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulduğunu belirten Erdoğan, sürecin dikkatli ve kararlı biçimde yürütüldüğünü söyledi. Erdoğan, çalışmalarda üç temel öncelik bulunduğunu kaydetti.
Yatırımcıların birikimleri için ödeme süreci
Erdoğan, ilk önceliğin tasfiye kararı verilen fonlardaki birikimlerin yatırımcılara mümkün olan en kısa sürede ödenmesi olduğunu belirtti. Olağan tasfiye kapsamındaki ödemelerin geçen hafta başladığını ve sürecin sorunsuz ilerlediğini aktaran Erdoğan, olağanüstü tasfiyelerde ise kanun teklifinin yasalaşmasının ardından ara ödemelere başlanacağını bildirdi.
İkinci önceliğin manipülasyon yoluyla haksız kazanç elde edenlerin hukuk önünde hesap vermesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, yargı süreçleri gözetilerek soruşturmaların derinleştirildiğini ifade etti.
Üçüncü başlığın ise sürecin sermaye piyasalarına zarar vermeden yönetilmesi olduğunu söyleyen Erdoğan, yatırımcılarla fırsatçıların birbirinden ayrılması gerektiğini dile getirdi.
Muhalefete fon soruşturmaları üzerinden tepki
Konuşmasında muhalefeti ve bazı basın kuruluşlarını da eleştiren Erdoğan, fon meselesinin siyasi tartışmalara dönüştürülmesine karşı çıktı. Süreç üzerinden yatırımcıların korkutulmasının ve sermaye piyasalarının tamamının zan altında bırakılmasının doğru olmadığını savundu.
Fon piyasasının belirli bir bölümünde yaşanan sorunların tüm sermaye piyasalarına mal edilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, fonların yüzde 4,6’sında ortaya çıkan bir sorundan hareketle bütün piyasanın hedef alınmasını eleştirdi.
Teknoloji ve inovasyon vurgusu
İnovasyon Haftası kapsamında teknoloji alanındaki gelişmelere de değinen Erdoğan, yapay zekâ, robotik ve biyoteknolojinin hayatın birçok alanında köklü değişimler yarattığını söyledi. Türkiye’nin teknoloji yarışında geri kalmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, teknopark sayısının 115’e ulaştığını belirtti.
Türkiye’nin 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişiminin kurulmasını ve bu girişimlerin toplam değerlemesinin 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediğini ifade eden Erdoğan, savunma ve havacılık sanayisindeki gelişmelere de dikkat çekti.
Erdoğan, geçen yıl 180 farklı ülke ve bölgeye 10 milyar doların üzerinde savunma ve havacılık ürünü ihraç edildiğini kaydetti.








