#

Gündem

WhatsApp ‘Sohbet Kilidi’ özelliğini duyurdu

Popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, özel yazışmalar için ek bir güvenlik katmanı sağlamak üzere geliştirdiği ‘Sohbet Kilidi’ özelliğini duyurdu.

Adından da anlaşılacağı üzere, bu özellik bir sohbeti kilitlemenize olanak tanıyor ve o ileti dizisini gelen kutusundan çıkarıp yalnızca cihazınızın parolasıyla veya parmak izi gibi biyometrik bilgilerle erişilebilen özel bir klasörün içine yerleştiriyor.

Ayrıca bu özellik sohbetin içeriğini bildirimlerde de otomatik olarak gizliyor.

Bir sohbeti kilitlemek istediğinizde, kişi veya grubun adına dokunup kilitleme seçeneğini açmanız yeterli. Bu sohbetlerin kilidini açmak istediğinizde ise gelen kutunuzu yavaşça aşağı çekmeniz ve telefon parolanızı veya (Face ID ve parmak izi gibi) biyometrik bilginizi girmeniz gerekiyor.

Şirketin blog yazısında “Bu özelliğin, telefonlarını zaman zaman bir aile üyesiyle paylaşmak zorunda kalan kişiler ya da çok özel bir mesajın geldiği anda telefonunuzun başka birinin elinde olduğu anlar için harika olacağını düşünüyoruz” deniliyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada ayrıca “Önümüzdeki birkaç ay boyunca, ikincil cihazlar için kilitleme ve sohbetlerinize özel parola oluşturarak telefon şifrenizden farklı bir şifre kullanma gibi yeni özellikler ekleyerek Sohbet Kilidi’ni geliştirmeye devam edeceğiz” bilgisi paylaşıldı.

WhatsApp uçtan uca şifreleme sunsa da, birileri telefonunuzun kilidini açtığında ve mesajlarınızı görebildiğinde bu geçerli değil. Yeni özellik bu durumlarda ekstra bir güvenlik aşaması sağlıyor.

Bu, mahremiyet ihlalinde bulunan kişilerin telefonunuzun kilidi açık olsa bile, WhatsApp’ı açmak ve mesajlarınızdan herhangi birini okumak için şifrenizi bilmesi gerektiği anlamına geliyor. Özelliğin ülkemizdeki cihazlara da yakın zamanda gelmesi bekleniyor.