Türkiye ile İzlanda ilişkilerinde yeni dönem
Bugüne kadar Türkiye ile İzlanda arasındaki diplomatik ilişkiler, Norveç’in başkenti Oslo üzerinden yürütülüyordu. Türkiye’nin Oslo Büyükelçiliği aynı zamanda İzlanda’dan sorumlu olurken, İzlanda da Ankara ile ilişkilerini Oslo üzerinden sürdürüyordu.
Yeni atamayla birlikte Türkiye, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te ilk büyükelçiliğini açmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, bu adımın iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve savunma alanındaki iş birliklerini güçlendireceğini belirtiyor.
Mustafa Levent Bilgen ilk Reykjavik Büyükelçisi oldu
Dışişleri Bakanlığı’nın yeni büyükelçi atamaları kapsamında Kiev Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, Türkiye’nin ilk Reykjavik Büyükelçisi olarak görevlendirildi.
Bu görevlendirme, Türkiye’nin Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik bölgesine yönelik diplomatik açılımının önemli adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.
İzlanda’dan Türkiye’nin kararına destek
İzlanda Dışişleri Bakanı Thorgerdur Katrin Gunnarsdottir, Türkiye’nin Reykjavik’te büyükelçilik açma kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Gunnarsdottir, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu şekilde sürdüğünü belirterek NATO üyeliğinin ortak iş birliğinin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı.
NATO iş birliği öne çıkıyor
Türkiye ve İzlanda, NATO çatısı altında müttefik olarak yer alıyor. İzlandalı yetkililer, Türkiye’nin ittifak içerisindeki önemli rolüne dikkat çekerek ilişkilerin daha da geliştirilmesinden yana olduklarını ifade ediyor.
400 yıllık ilginç tarih yeniden gündemde
Türkiye’nin İzlanda’ya ilk kez büyükelçi atamasıyla birlikte iki ülke arasındaki tarihi ilişkiler de yeniden gündeme geldi.
1627 yılında Osmanlı denizcisi Murat Reis liderliğindeki korsan filosunun İzlanda kıyılarına düzenlediği baskınlar sonrasında ülkede uzun yıllar boyunca Türklerin öldürülmesine izin veren sembolik bir yasa yürürlükte kaldı.
“Tyrkjaránið” (Türk Baskınları) olarak bilinen olayların ardından çıkarılan yasa yüzyıllar boyunca unutuldu ve herhangi bir Türk vatandaşına karşı uygulanmadı. Söz konusu düzenleme 1970’li yıllarda tamamen yürürlükten kaldırıldı.
Kuzey Avrupa’da stratejik hamle
Uzmanlara göre Türkiye’nin Reykjavik’te büyükelçilik açması yalnızca diplomatik temsil açısından değil, enerji güvenliği, ticaret, turizm, Arktik bölgesi çalışmaları ve NATO kapsamındaki iş birlikleri açısından da önemli bir stratejik adım olarak görülüyor.
Mustafa Levent Bilgen’in göreve başlamasıyla birlikte Türkiye-İzlanda ilişkilerinin daha doğrudan ve yoğun bir diplomatik zeminde ilerlemesi bekleniyor.








