Küresel piyasalarda altın satışları hızlandı
ABD-İran hattında artan askeri gerilim, yatırımcıların risk algısını değiştirirken dolar endeksindeki yükseliş altın üzerinde baskı oluşturdu. Çarşamba günü işlemlerinde ons altın yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek son 11 haftanın en düşük seviyesini test etti.
Uluslararası piyasalarda ons altın 4.178 dolar seviyelerine kadar gerileyerek 23 Mart’tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Uzmanlar, yükselen petrol fiyatlarının enflasyon endişelerini artırdığını ve merkez bankalarının faizleri uzun süre yüksek tutabileceği beklentisinin altın fiyatlarını baskıladığını belirtiyor.
Kapalıçarşı’da gram ve çeyrek altın geriledi
Küresel piyasalardaki satış baskısı iç piyasaya da yansıdı. Kapalıçarşı’da altın fiyatlarında sert düşüşler yaşandı.
Güncel verilere göre:
- Gram altın 6 bin 260 lira seviyelerine geriledi.
- Çeyrek altın 10 bin lira sınırına kadar düştü.
- Cumhuriyet altını ise 41 bin 600 lira seviyelerinde işlem gördü.
Altın yatırımcıları özellikle dolar kurundaki hareketlilik ve küresel gelişmeleri yakından takip ediyor.
Doların güçlenmesi altını baskılıyor
Piyasalarda yaşanan satışların temel nedenlerinden biri doların küresel çapta değer kazanması oldu. Doların güçlenmesi, dolar üzerinden fiyatlanan altını diğer para birimlerine sahip yatırımcılar açısından daha maliyetli hale getirirken talebin azalmasına yol açtı.
Bunun yanında petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon baskılarını artırabileceği beklentisi de yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini ötelemesine neden oldu.
ABD-İran gerilimi piyasaların odağında
Son günlerde ABD ile İran arasında yaşanan karşılıklı askeri hamleler küresel piyasaların en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gelişmeler enerji piyasalarından emtia fiyatlarına kadar birçok alanda etkisini gösterirken, yatırımcılar bölgeden gelecek yeni haber akışına odaklanmış durumda.
Uzmanlar, jeopolitik risklerin devam etmesi halinde piyasalarda volatilitenin sürebileceğini belirtirken, altın fiyatlarının yönü açısından hem merkez bankalarının faiz politikalarının hem de Orta Doğu’daki gelişmelerin belirleyici olacağını ifade ediyor.








