#

Gündem

Türkiye, 2 dünya kadar harcadı

Gezegenin sunduğu 1 yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından kullanımı ölçülerek hesaplanan Dünya Limit Aşım günü bu yıl 2 Ağustos olarak belirlenirken bu yılın kaynaklarını 214 günde tüketen dünya, yarından itibaren gelecek yıldan borçlanacak. Türkiye’nin ise 1 yıllık doğal kaynağını 22 Haziran’da bitirirken, yaklaşık 2 dünya varmış gibi hareket ettiği görüldü.

İklim değişikliği, nüfus artışı, ormansızlaşma ve kentleşme gibi faktörler doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açıyor. Küresel Ayak İzi Ağı (GFN), 2023 yılında Dünya Limit Aşım Günü’nün 2 Ağustos olduğunu açıkladı. Bu, dünyanın sunduğu doğal kaynakların o yıl içinde tükenmiş olduğu anlamına gelir ve 3 Ağustos’tan itibaren gelecek yılın kaynakları kullanılmaya başlanacaktır.

Her ülkenin kendi limit aşım günü, ülke bazında tüketilen kaynaklara göre hesaplanıyor. Dünya genelinde doğal kaynak kullanımı ve tüketim alışkanlıkları eşit değil, gelişmiş ülkelerde daha fazla tüketim görülüyor ve bu da limit aşım günlerinin daha erken bir tarihe gelmesine neden oluyor.

Doğal kaynakların hızla tükenmesi, ilerleyen yıllarda su ve gıda kıtlığı gibi sorunlara yol açabilir ve iklim göçü gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, doğal kaynak kullanımının sınırlandırılması ve tasarruf önlemlerinin alınması önemlidir.

Örneğin, binalarda enerji tasarrufu sağlayacak önlemler alınabilir ve atık suların geri dönüşümü teşvik edilebilir. Bilinçli tüketici alışkanlıkları da oluşturularak doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılması hedeflenmelidir.