#

Gündem

Türk-İş’ten asgari ücret açıklaması

Mayıs ayı itibarıyla açlık sınırı 6 bin TL’yi, yoksulluk sınırı da 19 bin 602 TL’yi aşmasına rağmen milyonlarca vatandaş aylık 4 bin 253 TL’lik asgari ücretle yaşamaya çalışıyor. Asgari ücret komisyonunda işçiyi temsil eden Türk-İş’ten ise dikkat çeken bir açıklama geldi.

Mayıs ayı itibarıyla açlık sınırı 6 bin TL’yi, yoksulluk sınırı da 19 bin 602 TL’yi aşmasına rağmen milyonlarca vatandaş 4 bin 253 TL’lik asgari ücretle alıyor. Asgari ücret komisyonunda işçiyi temsil eden Türk-İş’ten “Belirlenen asgari ücret bir yıl devam edecek diye bir şart yok” açıklaması geldi.

Asgari ücret yılın ikinci ayında açlık sınırının altında kaldı ama halen asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor.

Asgari ücret komisyonunda yer alan Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat’ın “İnsanlar bekliyor farkındayız ama bakanlık tarafından bize ne bir bilgi verildi ne bir çağrı yapıldı. Doyurucu bir bilgiye sahip değiliz” diyerek ara zam talebi için bakanlıktan çağrı beklediklerini ifade etmesi dikkat çekti.

Sozcu.com.tr’nin haberine göre; Irgat, “2022 asgari ücreti açıklandığında o günün şartlarına göre yüzde 50 iyi bir artış oranıydı. Kamuoyu kabullenmişti. Şimdi yıllık enflasyon yüzde 73.5. Alım gücünün en fazla düştüğü dönemdeyiz. İnsanların bu enflasyonla, bu asgari ücretle yıl sonunu getirmesi zor” dedi.

“Belirlenen asgari ücret bir yıl devam edecek diye bir şart yok. Yeniden belirlenmesinin önünde kanuni bir engel yok” diyen Irgat, “Ama bakanlık nasıl değerlendiriyor, bu ay içinde bir çağrı yapılır mı bilmiyorum” diye konuştu.

DİSK: Asgari ücretin güncellenmesi lazım

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “2022 asgari ücreti büyük bir artış yapıldı gibi sunuldu ama asgari ücret yılın daha ikinci ayındayken açlık sınırının altına geriledi. Dolayısıyla mutlaka asgari ücretin güncellenmesi lazım” dedi.

13 Haziran Pazartesi günü İstanbul’da ‘zamları durdurun, ücretleri artırın’ talebiyle eylem yapılacağını bildiren Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de hayat gerçekten çok pahalı ama emek ucuz. Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir dönemde asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi kayıpları karşılamaz. Alım gücündeki kayıpların karşılanması için asgari ücret derhal yeniden belirlenmeli. İşçinin, emekçinin büyümeden, milli gelir artışından payını artırması lazım.”