#

Gündem

Mevsimler 3 hafta kaydı

Nisan ayında açan portakal çiçeği artık Mart’ta açıyor, kavurucu sıcakların yaşandığı Haziran’da ise mevsim dışı yağışlar görülüyor. Çukurova Üniversitesi’nde yapılan modellemeler mevsimlerde 3 haftalık kayma yaşandığını gösteriyor.

Çukurova bölgesinde son yıllarda Haziran ayının yağışlı ve soğuk geçtiği, Adana ve ilçelerinde gök gürültülü sağanak yağışlar ve taşkınlar yaşandığı belirtiliyor. Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, bu durumun küresel anlamda iklim değişikliğinin en net gözlenen etkisi olduğunu ifade ediyor.

Araştırmalar ve modellemeler sonucunda mevsimlerde net bir kayma olduğu saptanmış ve mevsimlerin 2 ila 3 hafta ileri doğru kaydığı tespit edilmiştir. Örneğin, Adana’da her yıl Nisan ayında kutlanan Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı artık Mart ayının son haftasında başlamaktadır. Bu mevsimsel kayma tarımsal üretimde ciddi problemler yaratmaktadır.

Kurak bir ilkbahar yaşanması, tarımsal üretimde sıkıntılara neden olmuştur. Yağışlar, seller ve dolu yağışları da verimde zarar meydana getirmiştir. Narenciyede %2, kayısıda %22 ve zeytinde ise bölgesel olarak %2-3’lük verim düşüşleri beklenmektedir. Bu durumlar, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi nasıl etkilediğini göstermektedir.