#

Aydın

Menderes’in debisi çiftçileri sevindiriyor

Türkiye’nin en sıcak illerinin başında gelen Aydın’da tarımsal sulamanın en yoğun olduğu şu günlerde Menderes Nehri’nin debisi çiftçileri sevindirdi. Geçtiğimiz yıllarda kuruyan Menderes Nehri’nin artan debisi Aydın çiftçisinin sorunsuz bir sulama sezonu geçirmesini sağlıyor.

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın Büyük Menderes Ovası’nda devam eden tarımsal üretimin olmazsa olmazı olan sulama konusunda bu yıl herhangi bir sıkıntı beklenmediği duyuruldu. Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın Ovası’nda çiftçiler gece gündüz tarlaların sulamasını yapıyor.

Şu an itibariyle sulamada herhangi bir sıkıntı görülmediğini ve tüm arazilerin suya erişiminin sağlandığını belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Bu yıl kış mevsiminin kurak gitmesinden dolayı endişeliydik. Hamdolsun yaz yağmurları iyi oldu. Geçen yıllarda bu sezonda kurumaya yüz tutan Büyük menderes Nehri şu anda gayet yüksek sevide bir debi ile Söke’ye kadar su taşıyor. Bunun yanında İkizdere Barajı’ndan su salımı başlandı. Allah nasip ederse sorunsuz bir sulama sezonu yaşanacağına inanıyoruz” dedi.


‘Kanallar ve ara bağlantıların bakımdan geçmesi gerekiyor’

Dünyada en dikkatli kullanılması gereken kaynaklardan birinin su kaynakları olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Levent Güler, “Geçtiğimiz yıllardaki kuraklık sorunu barajlarda depolanan sularla çözülmeye çalışıldı. Halen açıktan ve salma sulama yapıldığı gibi pek çok kanalın bakımdan geçmesi gerekiyor. Yedek ve ara bağlantı kanallarındaki aşırı su kaçağı var. İlgili kurumların, sudaki israfın önlenmesi için bu kanalların bakım ve onarımını yapılması gerekiyor. Bu yıl sorun gözükmeyebilir ama önümüzdeki sezonun hiç garantisi yok” dedi.