#

Teknoloji

İlk robot orkestra şefi

Güney Kore’de üretilen insansı robot EveR 6, Seul’de ülkenin ulusal orkestrasını yönetti.

Bir android robot olan EveR 6, cuma akşamı başkent Seul’de şef kürsüsüne çıkarak Güney Kore’nin ulusal orkestrasını yönetti.

Kore Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlanan robot, ilk kez ülkenin ulusal orkestrasının önde gelen müzisyenlerinin yer aldığı Kore Ulusal Tiyatrosu’nda sahneye çıktı.

İnsansı bir yüze sahip olan robot, önce seyircilerin önünde eğilerek selam verdi, ardından konserin temposunu kontrol etmek için kollarını sallamaya başladı.

İnsansı robot, Seul’deki konserde beş parçadan üçünü yönetti. Bir performansta şef Choi Soo-yeoul ile birlikte sahnedeydi.

Şef Choi, “Bir orkestra şefinin hareketleri çok ayrıntılı” dedi. Ancak Choi, robot EveR 6’nın “kritik zayıflığının” dinleyememesi olduğunu söyledi.

Choi ayrıca, “Bu resital, robotlar ve insanların bir arada olabileceklerini ve birbirlerinin yerini aldıklarını değil, birbirlerini tamamladıklarını gösterdi” dedi.

Geleneksel Kore müziği üzerine çalışan bir izleyici olan Lee Young-ju, robotun hareketlerinin ritim tutmada kusursuz olsa da “nefes”ten veya performansta gerekli olan orkestrayı topluca ve anında çalışmaya hazır tutma yeteneğinden yoksun olduğunu söyledi.

Bir başka seyirci Song In-ho, EveR 6’nın performansının başlangıç seviyesinde olduğunu belirterek, “Müziği anlamak ve analiz etmek için yapay zeka ile donatıldığında şefliği tek başına yapabileceğini tahmin ediyorum” dedi.