#

Gündem

Genç yaşlarda kalp krizi arttı

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan, kalp krizinin genç yaşa kadar indiğini belirterek, “Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebeplerdir” dedi.

Uzmanlar, genç yaşlarda kalp krizinin arttığına dikkat çekiyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan’a göre, kalp krizi riskini artıran faktörler arasında sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklar yer alıyor. Ayrıca, yaş, hipertansiyon, kontrolsüz diyabet, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlık da kalp krizi riskini etkileyen faktörler arasında bulunuyor.

Kalp krizinin belirtileri arasında göğüs ağrısı, çene, sol kol ve sırtta yayılan ağrılar, nefes darlığı, bulantı, kusma ve soğuk terleme bulunmaktadır. Özellikle 45 yaşın üzerindeki kişilerin bu tür semptomlarla karşılaştıklarında derhal acile veya ilgili bir sağlık birimine başvurmaları önerilmektedir.

Covid-19 aşısının kalp krizi riskini arttırdığına dair bilimsel veriler bulunmamaktadır. Genç yaşlarda kalp krizlerinin artışıyla aşı arasında doğrudan bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu nedenle aşı olmayan kişilere aşı olmaları önerilmektedir, çünkü aşının kalp krizi riskine olumsuz bir etkisi olduğuna dair kanıtlar yoktur.