#

Gündem

Çalışmanın ilk etabı bu gece başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) Galata Köprüsü’nde yapılacak derz değişimi ve asfalt yenileme çalışmasının ilk etabı bu gece yarısı itibarıyla başladı. Tramvay seferlerini etkilemeyecek çalışma sırasında otobüs seferleri geçici güzergahlardan yapılacak.

Galata Köprüsü’nde 40 gün sürecek bakım ve onarım çalışmalarının 20 gün sürecek ilk etabı için saat 01.00 itibarıyla hazırlıklar başladı.

Çalışmalar kapsamında birinci etapta Karaköy-Eminönü istikametine trafiğe kapatıldı. Görevliler, beton bariyerlerle köprüyü kapatırken, iş makineleri de köprüde yerini aldı. Birinci etap çalışmalar kapsamında trafik akışı, Karaköy’den Eminönü istikametine gidecek araçlar için Tersane Caddesi’nden Atatürk Köprüsü’ne yönlendirilecek ve Eminönü’ne ulaşımları sağlanacak.

Çalışmanın ikinci etabında ise Eminönü-Karaköy istikametinin trafiğe kapatılacağı ve trafik akışının alternatif güzergahlardan sağlanacağı duyuruldu. Daha sonra başlayacak ve yine 20 gün sürecek ikinci etap kapsamında ise Eminönü’nden Karaköy istikametine gidecek araçlar Eminönü’nden Ragıp Gümüşpala Caddesi’ne yönlendirilerek. Unkapanı kavşağını takiben Atatürk Köprüsü ve Tersane Caddesi üzerinden Karaköy istikametine ulaşım sağlanacak. Çalışmalar sırasında tramvay seferlerinin etkilenmeyeceği bildirilirken, otobüs seferleri ise belirtilen güzergahlardan yapılacak.

Galata Köprüsü’nün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılacak “Derz Değişimi ve Asfalt Yenileme İnşaatı” ile olası İstanbul depremine hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

Bakım çalışması kapsamında, 1994’te inşa edilen uzunluğu 490 metre, genişliği 42 metre olan ve üzerinde 3×2 şeritli yol ile tramvay hattı bulunan Galata Köprüsü’ndeki yapısal ömrünü tamamlamış hasarlı genleşme derzlerinin onarım ve yenileme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Köprünün açılır kapanır çelik tabliyeleri üzerinde geçmişteki asfalt tamiratlarının da baskül sistemine (açılır-kapanır sistem) fazla ağırlık yaptığı tespit edilen köprüde, hem açılır kapanır çelik tabliyeler üzerindeki gereksiz ağırlık alınacak hem de çelik köprü tabliyesine uygun, güneşte erimeyen trinidad asfalt imalatı yapılacak.

Çalışmalarda, yıllar içerisinde teknik ömrünü tamamlayan deniz ve yağmur sularına karşı köprüyü koruyan mevcut yalıtım tabakası sökülüp yenilenecek.