#

Dünya

ABD: Türkiye’de dini özgürlükler endişe verici boyutta

AK Parti ve MHP’nin cami olarak ibadete açmayı planladığı Ayasofya, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dini özgürlükler raporunda yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, birçok ülkedeki dini kısıtlamalar ve azınlıkların durumunu değerlendirdiği Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun (USCIRF) güncellenmiş son halinde, Türkiye’de dini özgürlüklerin endişe verici bir boyutta seyrettiği değerlendirmesinde bulundu.

Euronews’in haberine göre raporda Ayasofya ve Kariya müzelerinin statüsünün değiştirilmesine yönelik son günlerde dile getirilen tartışmalar ile ülkedeki en büyük dini azınlık olan Alevilerin resmi olarak tanınmamasına ilişkin açıklamalar yer aldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan tepki açıklamasında ise, “ABD Dışişleri Bakanlığının yayınladığı 2019 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun ülkemize ilişkin bölümü, yine kaynağı belirsiz iddialar içeren, objektiflikten uzak bir dille kaleme alınmıştır.” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Raporda, Ayasofya ve Kariye hakkında belirtilen hususları yine son dönemde yapılan bazı açıklamalar bağlamında hayretle karşılıyoruz. Ayasofya ve Kariye, Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkiyetindedir ve her türlü tasarruf yetkisi Türkiye’nin iç işlerini ilgilendiren bir konudur. Bu eserlere dair verilmiş ya da verilecek kararlar başka ülkelerin işi olamaz.” açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN’IN ÇAĞRILARI RAPORDA

Raporda, “Erdoğan, İstanbul’da Türkiye’nin ilk Süryani kilisesi olduğu belirtilen ibadethanenin temel atma törenine katıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan diğer yandan, tarihi Ortodoks Bazilikası olan ve 1935 yılından bu yana müze statüsünde olan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi yönünde birçok kez çağrıda bulundu.” ifadelerine yer verildi.

UNESCO yetkilileri ise Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilebilmesi için kendilerinin izninin gerektiğini açıklamıştı.