#

Dünya

36 ülke kıtlıkla karşı karşıya! 256 milyon kişi aç kalabilir

Dünya Gıda Programı Koronavirüs yüzünden 36 ülkede kıtlık görülebilir uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley,en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini söyledi.

Dünyanın şu an sadece  koronavirüs salgınıyla değil aynı zamanda açlık salgınıyla da karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini açıkladı.

Beasley, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni video konferans yoluyla savaşlar ve silahlı çatışmaların neden olduğu açlığın siviller üzerindeki etkisi hakkında bilgilendirdi.

Koronavirüs salgını başlamadan önce, 2020’de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü insani krizin yaşanacağı konusunda uyarıda bulunduklarını belirten Beasley, Yemen, Suriye ve Güney Sudan’daki savaşların yanı sıra Doğu Afrika’daki çekirge istilası, doğal afetler ve iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlara dikkati çekti.

“Bugün Kovid-19 yüzünden sadece küresel bir sağlık pandemisi değil ayrıca küresel insani bir felaketle karşı karşıyayız”

Savaş bölgelerindeki milyonlarca kişinin her geçen gün kıtlığın eşiğine sürüklendiğinin ifade eden BM Direktörü Beasley, “821 milyon kişi her gece yatağa aç giriyor ve kronik açlık çekiyor.” dedi.

Beasley, yayımlanan Küresel Gıda Krizi raporundaki verileri hatırlatarak; “Yaklaşık 135 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya kalabilir. Koronavirüs nedeniyle bu rakama 130 milyonun daha eklenebileceğini ve toplam sayının 265 milyona çıkabileceğini vurguladı.

En kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini ve 10 ülkede birer milyon kişinin hali hazırda açlığın pençesinde olduğunu dile getirdi.

Salgının, ekonomi ve sağlık imkanları göz önünde bulundurulduğunda en fazla Afrika ve Orta Doğu için endişe verici sonuçlar doğurabileceğine işaret edildi.

Beasley, ayrıca şunları kaydetti:

“Henüz kıtlık yok ama sizi uyarmam gerek. Eğer şimdi hazırlanmaz ve harekete geçmezsek ticaretteki aksamaları ve fon kesintilerini önleyemezsek sadece birkaç ay içinde birden fazla devasa kıtlıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Atacağımız adımlar sürdürülebilir gıda sistemleri ve barışçıl toplumlar oluşturup oluşturamayacağımızı belirleyecek. Zaman bizden yana değil, akıllı ve hızlı hareket etmek zorundayız.”