#

Eğitim

“Yönetmelik değişikliklerini yayınlayacağız”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ” Özel eğitim kurumlarındaki sorunları gidermeye, mesleki eğitim merkezlerindeki aksaklıkları düzeltmeye çalıştık. Ortaöğretim, Temel Eğitim, Hayat Boyu ve Ölçme ve Değerlendirme yönetmeliklerine dair çalışmalarımızı tamamladık. Bu hafta içi bu yönetmelik değişikliklerini yayınlayacağız” dedi. 

2023-2024 eğitim öğretim yılına hazırlık için ilkokul, ortaokul ve liseye başlayacak öğrencilerin okula uyum programı bugün başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mesleki Çalışma Programı kapsamında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) TV üzerinden öğretmenlere ve öğrencilere seslendi.  Tekin, şunları söyledi:

YEPYENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Yepyeni bir dönem başlıyor. Yeni dönemde birlikte çalışacağımız bakan yardımcısı arkadaşlarımızı taktim etmek istiyoruz. Başta bakanlık merkez teşkilatı, taşra teşkilatı ve öğretmen arkadaşlarımızla birlikte ekip ruhuyla çalışmak istiyoruz. Bakan yardımcısı arkadaşlarımız uzun yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı’nda farklı pozisyonlarda birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız. İnşallah hep birlikte güzel şeyler yapacağız. Bugün itibarıyla seminer dönemimize başlıyoruz. Yeni eğitim öğretim yılı eksiklerimizi gidereceğiz. Yeni atanan öğretmenlerimizin okullara adaptasyon süreci olacak, hassasiyetler doğrultusunda seminer programları oluşturduk.

DEPREM BÖLGESİ

Öncelikle asrın felaketi olarak tanımladığımız bir süreci yaşadık. 11 ilin tamamında hem eğitim öğretim ortamlarının iyileştirilmesi hem çocuklarımızın yaşadığı öğrenme kayıplarının giderilmesi hem de okulların onarılması açısından tedbirler aldık. Deprem bölgesindeki arkadaşlarımız eğitim öğretime başlayacak. Bazı okullar istediğimiz gibi olmayacak ancak elimizden gelen tedbirleri aldık. Hasar gören dersliklerimizin tamiri için planlarımızı yaptık. Öğretmen arkadaşlarımızın konaklama problemlerini ele aldık, asgari koşullarda kendilerini misafir edeceğiz. Bölgedeki arkadaşlarımızın tamamı barınma imkanından yararlanacak. Barınma problemi yaşayan arkadaşlarımız il milli eğitim müdürlükleriyle iletişime geçsin.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİNİ YAYINLAYACAĞIZ

Mevzuatlarla ilgili düzenlemeler açısından da uzun mesailer harcadık. Sahada arkadaşlarımızın çözülmesini arzu ettikleri hususları düzeltmeye çalıştık. Özel eğitim kurumlarındaki sorunları gidermeye, mesleki eğitim merkezlerindeki aksaklıkları düzeltmeye çalıştık. Ortaöğretim ,Temel Eğitim,Hayat Boyu ve Ölçme ve Değerlendirme yönetmeliklerine dair çalışmalarımızı tamamladık. Bu hafta içi bu yönetmelik değişikliklerini yayınlayacağız.

ZÜMRE TOPLANTILARINI ÖNEMSİYORUZ

Attığımız bütün adımları öğretmen arkadaşlarımızla sohbet ederek yapıyoruz. Yaklaşık 30 ilde öğretmen arkadaşlarımızla toplantılar yaptık, notlar aldık ve bunları hayata geçirdik. Öğretmen Odası buluşması etkinliğinden çok keyif alıyorum. Bunları devam ettireceğiz. Zümre toplantılarını çok önemsiyoruz. Bu bizim kültürümüzde var. İl değerlendirme toplantıları yaptık. İki şeyi önemsediğimizi göreceksiniz. Birincisi eğitim öğretim ortamlarında niteliği artıracak bir süreçteyiz. İkincisi öğretmenlerimiz itibarlarının korunması, toplumsal yapı içindeki pozisyonlara kadar hukuku koruyacak tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Velilerimiz, okullarda koridorlarda öğretmenlerle gereksiz polemiklere girmesini istemiyoruz. Bundan sonra velilerin öğretmenler ile buluşması için randevu sistemi oluşturacağız. Diğer yandan cep telefonu düzenlemelerimizi yaptık. Öğrencilerimizin cep telefonu kullanımını da engelledik. Ayrıca ilkokullara yeni kayıt yaptıranların öğretmen ve sınıf seçimi yapmaları üzerinde de çalışıyoruz. 

OKUL BAHÇELERİMİZİ DİZAYN EDELİM

Öğretmenlerimizden ve idarecilerden benim de taleplerim olacak. Lütfen okul bahçelerimizi geleneksel kültürümüzün oyunlarımızın olduğu, çocuklarımızın dijital bağımlılıklardan uzaklaştığı alanlar olarak inşa edelim. Okul bahçelerimizi yeniden dizayn edelim. Önümüzdeki yüzyılın en önemli problemi fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklı obezite ve dijital bağımlılıklardan kaynaklanan problemler olacak. Diğer yandan madde bağımlılığı konusunda da daha hassas olmanızı, duyumları vakit geçirmede ilgili kurumlarla paylaşmanızı rica ediyorum.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇİN KARARI BEKLİYORUZ

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili bir süreç var. Anayasa Mahkemesi tarafında kanunun bazı hususları iptal edildi. Bu konuda gerekçeli kararı bekliyoruz sonrasında bu konudaki tedbirlerimizi alacağız. Bir yasalaşma gerekiyorsa yasa açısında gerekmiyorsa da kendi mevzuatımız açısında değerlendirip öğretmenlerin taleplerini karşılayacağız.”