Marmara Gölü 2021’de tamamen kurudu
Yıllarca Menemen ve İzmir ovalarına su sağlayan Marmara Gölü’nün, 2019 itibarıyla yağışlardaki azalma ve kontrolsüz yer altı suyu kullanımı nedeniyle hızla su kaybettiği belirtildi.
TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç, 2021 yılında sahada hiç su kalmadığını ifade etti. Kuruyan alanın zamanla işgallere açık hale geldiğini belirten Gezginç, yaklaşık 70 yıldır tarım yapılmayan arazide kimyasal kalıntı bulunmadığını söyledi.

TİGEM’den organik üretim projesi
TİGEM tarafından hazırlanan projede, kuruyan alanda tamamen ekolojik bir üretim modeli oluşturulması planlanıyor.
Projede güneş enerjisinden yararlanılması, elektrikli traktörlerin kullanılması ve organik hayvancılık yapılması öngörülüyor. Gezginç, bölgede kimyasal kullanılmayan bir üretim sistemi planlandığını belirtti.
Ancak proje için hazırlanan çalışmalar yargı sürecine takıldı. Verilen yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle arazi şu an kullanılmıyor.
Dünyanın en büyük organik işletmesi olacak
Hasan Gezginç, Marmara Gölü’nün doğal bir göl olmadığını, 1950’li yıllarda önüne bent yapılmasıyla yapay bir su depolama alanına dönüştürüldüğünü ifade etti.
Gezginç, kuruyan arazinin kimyasal kalıntı bulunmaması nedeniyle organik üretim açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, yargı sürecinin olumlu sonuçlanması halinde bölgede dünyanın en büyük organik işletmesinin kurulabileceğini söyledi.
Projenin geleceği yargı kararına bağlı
TİGEM Genel Müdürü Gezginç, yürütmeyi durdurma kararının ardından proje alanının boş kaldığını belirtti. Hukuki sürecin sonucunun beklendiğini aktaran Gezginç, kararın olumlu olması halinde arazinin planlanan ekolojik üretim modeli doğrultusunda kullanılacağını ifade etti.
Böylece yıllardır su kaynağı olarak kullanılan ve 2021’de tamamen kuruyan Marmara Gölü havzasının, yargı sürecinin tamamlanmasının ardından büyük ölçekli organik üretim alanına dönüştürülmesi hedefleniyor.








