#

Bursa

Uluabat Gölü için tehlike çanları çalıyor

AYŞE NUR BÜYÜKHAN – Bursa’da yer alan Uluabat Gölü küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler yüzünden kurumu tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Gölün çevresinde yer alan fabrikaların gölden su çekmesi ve atıklarını bırakması koruma altında bulunan Uluabat Gölü’nü gün  be gün yok ediyor.

Küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler Bursa’da bir gölü daha kurutuyor. Doğa harikası olan ve alan çevresi 136 kilometrekare olan Bursa’da bulunan Uluabat Gölü, birçok canlı ev sahipliği yapıyor.

Dip canlıları, sucul bitkiler, balık ve kuş popülasyonu açısından Türkiye’nin zengin gölleri arasında yer alan Uluabat Gölü yok olma tehlikesi altında. Aslında şehir merkezine uzak olan Uluabat  Gölü’ünün yakın çevresinde yapılan sanayi alanları ve konutların da kirliliğe etkisi yadsınamayacak kadar fazla.

Uluslararası sözleşmeyle korunması gereken sulak alanlar listesinde olan Uluabat Gölü’ndeki bu görüntünün düzelmesi için denetimler oldukça önemli. Bu değerin devamlılığını sağlayabilmek için insan eliyle kirlenmesinin de durdurulması şart.