#

Gündem

Ukrayna’daki Türklerin tahliyesine ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan Türklerin tahliyesine ilişkin, “14 bin 800’den fazla vatandaşımızı tahliye ettik. 300-350 civarında vatandaşımız olduğunu biliyoruz. Bu rakam günlük değişebiliyor. Mariupol‘da 100’den fazla vatandaşımızın olduğunu biliyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fildişi Sahili Devlet, Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Diyaspora Bakanı Kandia Camara ile görüşmesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki Türklerin tahliyesi ile ilgili açıklamada bulunurken, “Her iki tarafla da görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

“14 bin 800’den fazla vatandaşımızı tahliye ettik”

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “14 bin 800’den fazla vatandaşımızı tahliye ettik. 300-350 civarında vatandaşımız olduğunu biliyoruz. Bu rakam günlük değişebiliyor. Mariupol‘da 100’den fazla vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Orası ile iletişimimiz çok sağlam değil. Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı bize bilgileri aktardı. Buradaki vatandaşlarımızın tahliyesi ve Mariupol’daki diğer sivillerin tahliyesi konusunda 10 Mart’ta Antalya’daki görüşmede de gündeme getirmiştik ve iki tarafın yardımını istedik. Dün telefon ile sadece insani koridorun açılması için değil 10 Mart’taki yüz yüze görüşmenin takibini de her iki bakan ile yaptık. Vatandaşlarımızın bugün yine bazı şehirlerden tahliyesi için arkadaşlarımız çalışıyorlar. Lviv’den 2 otobüsün kalkmasını bekliyoruz, biri Kırım Tatar Türklerini taşıyacak. Odesa’dan 1 otobüsün kalkmasını bekliyoruz. Diğer taraftan, Ahıska Türkleri ve diğer soydaşlarımıza da elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Lavrov beni gece yarısı aradı, Mariupol’dan tahliyeler konusunda şartlar yavaş yavaş oluşuyor. Bugün ya da yarın güzel haberi bekliyoruz. Vatandaşlarımızın camide yiyecek-içecek sıkıntısı olmadığını da öğrendik” yanıtını verdi.