#

Bursa

Türkiye’de ayçiçek yağı krizi mi yaşanıyor?

AYŞE NUR BÜYÜKHAN – Koronavirüs, enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’de başta temel gıda ürünleri olmak üzere pek çok kaleme zam olarak yansıdı. Son olarak ayçiçek yağında meydana gelebilecek zam nedeniyle vatandaşlar marketlere akın etmişti. CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, vatandaşın yağ alabilmek için adeta birbiriyle yarıştığı görüntüleri ve ‘Ayçiçek Yağı Krizini’ yorumladı, iktidara seslendi.

Seneler önce Avrupa’nın ambarı olarak anılan Türkiye şimdilerde yağ, ekmek gibi ürünleri almak için birbiriyle yarışan, uzun kuyruklar bekleyen vatandaş görüntüleriyle gündemde.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ortaya çıkan bu görüntüleri “Nüfusu sürekli artan bir ülkenin yalnızca ithalat odaklı politika yürütmesinin etkisi” olarak yorumladı.

Sarıbal, ayçiçek yağıyla ilgili çarpıcı rakamları da paylaştı. Yağ krizini yalnızca Rusya-Ukrayna arasındaki savaş üzerinden yorumlamamak gerektiğini de söyleyen Sarıbal koronavirüsü işaret etti.

Buğdayda da kriz yaşandığını kaydeden Sarıbal, ekmek zammının da kapıda olduğunu vurguladı. Sarıbal, derin bir gıda krizi yaşanmaması için alınması gereken önlemleri anlattı.