ABD Başkanı Donald Trump, 36’ncı NATO Liderler Zirvesi kapsamında Ankara’ya geldi. Trump’ı taşıyan “Air Force One” olarak kullanılan Boeing 747-8 tipi özel uçak, saat 13.50 sıralarında Etimesgut Ankara Havalimanı’na iniş yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ı resmi törenle karşıladı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra Trump’ı uçağın kapısında karşılayarak tokalaştı. İki lider, havalimanında kısa süre sohbet etti.

Görüşme sırasında Trump’ın, kullandığı uçakla ilgili “Bu uçağın ilk uluslararası uçuşu. Yepyeni bir uçak.” ifadelerini kullandığı duyuldu. Yaklaşık 500 milyon dolar değerindeki Boeing 747-8’in, Katar tarafından ABD’ye hediye edildiği ve daha sonra ABD Hava Kuvvetleri tarafından “uçan Beyaz Saray” olarak hizmet verecek şekilde dönüştürüldüğü belirtildi. Trump’ın Türkiye ziyareti, uçağın ilk uluslararası görevlerinden biri oldu.

Karşılama töreninde turkuaz halıda birlikte yürüyen Erdoğan ve Trump, tören alanındaki yerlerini aldı. ABD Başkanı Trump, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı Türkçe “Merhaba asker” diyerek selamladı.
Havalimanındaki resmi karşılamanın ardından iki lider, yeni inşa edilen 2 bin 400 metrekarelik Devlet Konukevi’ne geçti. Erdoğan ve Trump’ın burada ilk değerlendirmelerini yaptığı öğrenildi.
Program kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçerek baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Beştepe’de liderler için düzenlenecek resmi tören öncesinde hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.
Trump’ın Ankara ziyareti, NATO Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleştirilecek temasların en önemli diplomatik görüşmeleri arasında yer alıyor.








