#

Bursa

Tiny House’lara rağbet arttı

Pandemi döneminde doğaya kaçış dönemi başladı. Tiny House gibi tarım arazilerinde olan yaşam alanlarına tercih arttı. Peki, Tiny House neden bu kadar tercih ediliyor ve tarım arazilerini etkiliyor mu?

Gayrimenkul sektöründe son yıllarda fahiş fiyat artışına gidildi. Tabi bununla beraber yaşam alanları da değişkenliğe uğramaya başladı.

Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınından sonra ve 6 Şubat deprem felaketinin ardından insanlar doğayla iç içe olmaya metropolden, kalabalıktan ve olası bir deprem durumunda daha güvenli alanlarda yaşamayı tercih ettiler. Alternatif seçenekler açığa çıktı. Vatandanşların Tiny House’lara rağbeti arttı.

Ancak Tiny House, karavan ve bungalov gibi küçük evler sorunları da ortaya çıkardı. Örneğin verimli tarım arazileri tahrip ediliyor, kooperatif yönetimleri ile hisselere tekabül eden alanların tel çit, tahta çit, vs. İle bölünerek oluşturulan hayali parseller arasına yollar yapılarak, su ve elektrik hattı döşenerek imar parseli gibi pazarlandığı, dolayısıyla tarım arazilerinin kullanım bütünlüğü bozuluyor.

Tiny House’ların birden fazla çeşitleri var. Aynı zamanda genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, olması gerekiyor. Evlerin iç ve dış dizaynlarını tasarlayabiliyorsunuz üstelik kullanılan malzemeler eğer kaliteliyse kullanım süresi de artıyor.

Kestel Ziraat Odası Başkanı konuyla ilgili şöyle konuştu.

“Tarımın yarını için çok sıkıntılı bir süreç. Bir grup türedi, kooperatif kuruluyor. Tarım arazileri 5-10 parçaya bölüyor. Yazışmalarını yaptık, cezalar kesilmeye başladı. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Çok dikkat etmemiz lazım. Tarım bizim yaşam kaynağımızdır, tarım olmazsa olmazdır. Biz tarımı bitirirsek, hayvancılığı da bititiriz. Tarım arazilerine sahip çıkmamız lazım. Toprak tahrip oluyor, bu işi bilen kişilerin yapması lazım. Tarımla şaka olmaz, emektir. 3 dönüm yeri abluka altına alınamaz. Sonuna karşıyız, her zaman karşı geldik. Tüm yetkililere sesleniyorum. Derhal önlem alınması lazım.

Bursa’da Tiny House üreticisi olan Erdi Demir ise evlerin 4 metreden başlayıp, 12 metre uzunluğuna kadar yapıldığını ifade etti. Aynı zamanda 12 metrelik modelle birlikte 8 kişinin konaklayabileceğini vurguladı. Demir, konuşmasına şöyle devam etti. Tiny House, 750 binden başlıyor 1 milyon 500 bine kadar çıkıyor. Anlaşmamızı yapıyoruz ardından evin modelini belirliyoruz. Üretime alınca 10-15 gün gibi bir sürede tamamlıyoruz. Deprem ve faiz arttırımından dolayı Tiny House’lara rağbet arttıç dünya da şuan minimalist yaşama dönüş var” dedi.