#

Ekonomi

Tesla Türkiye’de

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla bugün itibariyle Türkiye’de satışlara başlandığını duyurdu.

Elektrikli otomobil devi Tesla Türkiye’ye resmen giriş yaptı. Markanın ülkemizde satışa çıkacak ilk modeli Berlin fabrikasında üretilen Model Y olacak.

10 bin TL ile ön sipariş verilecek modeller Mayıs ayında sahiplerini bulacak.

Otonom sistemin standart olacağı modeller 3 farklı donanım seviyesiyle gelecek. FSD (Full-Self-Driving) sisteminin Mayıs ayına kadar hazır hale gelmesi bekleniyor. Gelişmiş otonom sistem ise opsiyonel olarak 100 bin TL’lik bir fiyatlar sunulacak.

455 km menzilli Model Y 1 milyon 548 bin 732 TL’den satılacak. Çift motorlu dört çeker Model Y Long Range, 533 km menzile sahip ve 1 milyon 619 bin 532 TL’den satışa çıkıyor. 

Aracın üst pkaeti olan 514 km menzile sahip Model Y Performance ise 1 milyon 778 bin 832 TL’den satılacak. Çift motorlu dört çeker model 0’dan 100’e 3,7 snde ulaşıyor.

Tesla’nın kurduğu şarj istasyonları da bugün itibariyle faaliyete geçecek. İstasyonlarda Tesla araç sahipleri kW başına 7.30 TL, Tesla olmayan araçlarını şarj etmek isteyenler ise kW başına 8.60 TL ödeyecek.

Tesla’nın 1,5 milyon lira başlangıç fiyatıyla Türkiye’ye getireceği araçlarının, bazı fırsatçı oto galeriler tarafından ilan sayfalarında fahiş bedellerle satılmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Tesla’nın Türkiye tanıtımından önce ilan sayfalarındaki yüksek fiyatla satışa konulan araçlar dikkat çekti.

Türkiye’de pandemiden sonra başlayan otomobilde arz sıkıntısının en büyük nedenleri arasında stokçuluk bulunuyor. Stok sorunu nedeniyle ikinci el otomobil piyasasında da fahiş artışlar yaşanıyor.

30 Supercharger yarın devreye girecek

Araçların teslimatları İstanbul Kanyon ve Akasya AVM’den yapılacak, marka Merter’de de servis açacak. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara’da 30 Supercharger yarın devreye girecek.

 


Fırsatçılar ofsayta düştü

Tesla’nın bu adımından sonra Türkiye’de otomobil stokçularını ofsayta düşürdü. Tesla’nın Türkiye’de 1,5 milyon liradan başlayan fiyatlarla sattığı araçların ilan sayfalarında lansmandan önce 2,5-3 milyon liraya satışa konulduğu görüldü.

Tesla Model Y, Long Range ve Performance paketleriyle Türkiye’deki kullanıcılarıyla buluşuyor. Model Y’nin en üst paketi olarak kabul edilen Model Y Performance 1 milyon 778 bin liradan sipariş ediliyor. Aynı araç ilan sayfalarında oto galeriler tarafından 2 milyon 800 bin lira ile 3,5 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Model Y long range paket, bir diğer aracın ise ilanlarda 2 milyon 300 bin liraya satıldığı görüldü.