#

Gündem

Tarihi minarenin kayıp yazıları ‘bisküviden’ çıktı

Sivas’ta Selçuklu Devleti döneminde 2’nci Kılıçarslan’ın oğlu Kutbeddin Melikşah’ın yaptırdığı tarihi Ulu Cami’nin minaresinden zamanla dökülen yazılar, ‘bisküvi’ olarak tabir edilen alt sıva kalıntılarından yola çıkılarak tespit edildi.

Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen Ulu Cami’nin minaresi, 1196-1197 tarihlerinde yapılmıştır. Minarenin zamanla eğrildiği bilinmektedir ve yıllar sonra yüzey bezemelerinde dökülmeler meydana gelmiştir. Bu nedenle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kararı alınmıştır.

Restorasyon çalışmaları sırasında minarenin üzerinde bulunan kufi tekniği ile yazılmış olan bazı bölümler tamamen, bazıları ise kısmen dökülmüş olduğu tespit edilmiştir. Bu yazıların orijinal hallerinin tespiti için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Toy ve Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Murat Topçu tarafından titiz bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma sayesinde döküntü ve eksik yazıların tamamı belirlenmiş ve restorasyon sürecinde kritik bir aşama tamamlanmıştır.

Minaredeki restorasyon çalışmalarının yakın zamanda başlayacağı belirtilmiştir. Restorasyon sürecinde minarenin üç ayrı noktasındaki yazıların tamamı orijinal haliyle yerine konulacak. Minarenin şerefe kısmında Arapça olarak “Mülk Allah’ındır” yazarken, orta kuşakta “Allah’tan başka ilah yoktur. Hazreti Muhammed Allah’ın peygamberidir, Muhammed içinizden hiçbirinizin babası değildir” ifadeleri yer almaktadır. Alt kısımdaki yazılarda ise kısa, uyarıcı ve vurgulu ifadeler bulunmaktadır.

Vakıflar Sivas Bölge Müdürü Cemal Karaca, yapılan çalışmanın önemine vurgu yaparak, yazıların bulunmasının büyük bir kayıp olacağını söylemiştir. Restorasyon çalışmaları sayesinde minarenin tarihi yazıları yeniden hayat bulacak ve cami aslına uygun bir şekilde restore edilecektir.