#

Bursa

Solunum yolu enfeksiyonları çoğaldı

Mevsim değişimleri ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda enfeksiyon ve gribal hastalıklar artmaya başladı. Uzmanlar, kapalı ortamlarda çok fazla bulunulmaması gerektiğini ve maske gibi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kış mevsimiyle birlikte ve okulların açılmasıyla enfeksiyon hastalığına yakalananlar arttı. Özellikle okul çağında olan çocuklar influenza, covid, RSV gibi virüslerden nasibini aldı. Hastaneye başvuranların sayısı artarken uzmanlar bu sürecin geçen seneye oranla normal seyrinde ilerlediğini söylüyor.

Aynı zamanda Bursa genelinde hava durumu değişkenliğe uğradı. İklim normallerine göre kar ve yağmur yağışları beklenirken hava sıcaklığın yükselmesi virüslerin yaşam ortamını da desteklenmesini sağladı. Öte yandan bu durum bulaşıcılık süresini de kısalttı. Kalabalık ortamlarda bulunanlar ya da toplu taşıma kullanan vatandaşlar hastalığa daha hızlı yakalanıyor.

Uzm. Dr.Turgay Baz salgın sürecini mevsimin normali diye kabul ediyoruz dedi. Baz, konuşmasına şöyle devam etti.

“Geçen yıla göre bu yıl biraz daha sakin geçiyor. Bu mevsimsel geçiş ve okulların açık olması temasları daha fazla artması enfeksiyonları da arttırıyor. 3-4 virüsün hakim olduğunu görüyoruz. En önemli koruyucu yöntem mesafe. Pandemi döneminde çok sık duyduğumuz maske ve hijyen kuralları. Bütün enfeksiyonlar için bu kurallar geçerli. Kapalı ortamlarda çok fazla bulunmamaya çalışmak, ortamı havalandırmak. Hastalığın olduğu yerde maske kullanmak. El temizliğine dikkat etmek. En az 2 dakika sabunla elimizi yıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.