#

Dünya

Polonya’nın Ukrayna sınırındaki köye füze düştü: 2 ölü

Rusya, Ukrayna’da geniş çaplı füze saldırıları düzenlerken; Polonya’nın Ukrayna sınırındaki bir köyüne kimin tarafından ateşlendiği bilinmeyen bir füze isabet etti, iki kişi hayatını kaybetti. Associated Press’in haberine göre ABD’li yetkililer, “İlk bulgulara göre Polonya’ya düşen füzeyi Ukrayna’nın Rusya’dan atılan füzeyi düşürmek fırlattığını gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki başkanlığında yerel saatle 21.00 itibarıyla düzenlenen Polonya Ulusal Güvenlik ve Savunma İşlerinden Sorumlu Bakanlar Kurulu Komitesi toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrasında Rusya’nın Ukrayna’ya fırlattığı füzelerden birinin Polonya’ya düşerek 2 kişiyi öldürdüğü haberleri sorulan Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Polonya’nın doğusunda Ukrayna sınırı yakınındaki Hrubieszow ilçesine bağlı Przewodow köyünde bugün bir patlama meydana geldiğini ve 2 Polonya vatandaşının hayatını kaybettiğini doğruladı. Yetkililerin olay yerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirten Piotr Müller, patlamanın nedenine ilişkin bilgi vermekten kaçındı. Sözcü Müller, yaklaşık 1 saat 15 dakika süren toplantıda askeri birlikler başta olmak üzere tüm güvenlik güçlerinin muharebe hazırlıklarının arttırılması kararı alındığını bildirdi.

Toplantının ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da ABD Başkanı John Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stontelberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rus füzesi bilmecesi

Akşam saatlerinde bazı haber ajansları Rusya’nın Ukrayna’ya attığı füzelerden birinin NATO üyesi Polonya’ya düştüğü haberi geçmişti. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı söz konusu iddiayı teyit etmezken, Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamada söz konusu iddianın kasıtlı provokasyon olduğu belirtildi. Rus füzesinin Polonya toprağına düştüğüne ilişkin Polonyalı makamlardan da herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

Öte yandan bazı Polonyalı sosyal medya kullanıcıları sosyal medya hesaplarında ülkelerine düştüğü iddia edilen füze parçasının fotoğrafını paylaşırken, söz konusu parçanın S300 füzesine ait olduğunu, menzilinin 200 km olduğunu, Rusya’nın 1000 km uzaktan Ukrayna’yı vurmak için S300 füzesi kullanamayacağını belirterek, Ukrayna’nın Rus Kalibr füzesini düşürmek için fırlattığı S300 füzesinin yanlışlıkla Polonya toprağına düştüğünü ileri sürdü.

“Füzeyi kimin attığına ilişkin net bir kanıtımız yok”

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda bu gece yarısı düzenlediği basın toplantısına Ukrayna sınırına 6 km mesafedeki Przewodow köyünde füze saldırısı sonucu hayatını kaybeden 2 kişinin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Gece boyunca ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stontelberg, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Wolodimir Zelenski ile bir dizi telefon görüşmesi yaptığını bildiren Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD Başkanı Biden’in telefon görüşmesinde gerek ABD gerekse NATO olarak Polonya’nın yanında olduklarını söylediğini aktardı. Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği füze saldırılarının gün boyu sürdüğünü belirten Andrzej Duda, “Şu anda füzeyi kimin attığına ilişkin elimizde net bir kanıt yok. Soruşturma devam ediyor, soruşturma sonucunda gerçeğin açığa çıkacağını umut ediyorum” şeklinde konuştu. Duda, ABD’nin soruşturma için Polonya’Ya uzman göndereceğini de sözlerine ekledi.

“NATO’nun 4. maddesi için konsültasyonlarımız sürmekte”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bir basın toplantısı düzenleyerek topraklarına füze düşmesinin ardından tüm birimleri yüksek alarm seviyesine geçirdiklerini duyurdu. Polonya’nın NATO’nun 4. maddesinin kullanılmasına ilişkin konsültasyon ve analizlerde bulunduğunu ifade eden Başbakan Mateusz Morawiecki, Polonyalılara sükunetlerini korumaları, manipülasyonlara gelmemelerini, itidal ve sağduyu ile hareket etmeleri çağrısında bulundu. “Birlikte olmak zorundayız. Birlikte güvendeyiz ve gözümüzü korkutmalarına izin vermeyeceğiz” diyen Mateusz Morawiecki, vatandaşlardan Moskova’nın yıllardan beri silah olarak kullandığı her türlü yalan habere hazırlıklı olmalarını, yalnızca hükümetin ve müttefiklerinin bildirilerine kulak asmalarını istedi.

NATO anlaşmasının 4. maddesi müttefik ülkelerden birinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve güvenliğini tehdit altında hissetmesi durumunda NATO üyelerini danışma için toplantıya çağırmasını içeriyor.

Rus Büyükelçi Polonya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Öte yandan Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukasz Jasin, Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau’nun Przewodowo’ya düşen Rus yapımı füzeye ilişkin derhal açıklama yapması talebiyle Rusya’nın Varşova Büyükelçisi Siergiej Andriejew’i acilen Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını bildirdi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın