#

Bursa

Pancar Şekeri fiyatları üreticiyi ekim yapmaktan soğuttu

Açıklanan şeker pancarı fiyatları üreticileri şoka sokarken, yetkililer bu fiyatlara seneye pancar ekecek üretici bulamayız dediler.

Türkşekerin açıkladığı fiyatlara tepki Bursa Ziraat odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Eskişehir Pancar kooperatifi yönetim kurulu üyesi Sadi Aktaş, durum böyle giderse şekerde büyük sıkıntı oluşur dışa bağımlılık artar dedi.

Bursa Ziraat odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Eskişehir Pancar kooperatifi yönetim kurulu üyesi Sadi Aktaş, “Açıklanan pancar fiyatları üreticileri ekim yapmaktan soğuktu göz göre, göre emeğimiz zarar ediyor. Türkşeker, 2023 şeker pancarı alım fiyatını, 100 TL kota tamamlama primi de dahil ton başına 1855 TL olarak açıkladı. Kotasını tamamlayamayan üretici 1755 liradan pancarını satmak durumunda. Geçen yıl ton başına 1450 TL olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatı bu sezon yüzde 27,93 artırılarak 1855 TL’ye yükseltildi. Bu artışın, ton başına en az 14 polar pancar için, minimum 2 bin TL olması yönünde beklentimiz vardı” diye konuştu.

Aktaş, “Bursa bölgesinde 50 bin ton, Eskişehir bölgesinde 2 milyon ton pancar ekiliyor. Bu fiyatlara üretici artık pancar ekmez ve durum böyle giderse şekerde büyük sıkıntı oluşur dışa bağımlılık artar. Ekim olmadan önce fiyat açıklanmalıdır. İnsanlar önünü göremiyor birde açıklanan fiyatlar üreticiyi ekimden yapmaktan soğuttu. Tedbir alınmazsa pancar ekilecek üretici bulunamayacak” dedi.