Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin kurultayı iptal etmesi, YSK’nın Özel yönetiminin meşruiyet itirazını reddetmesi ve banka hesaplarının dondurulmasının ardından Özgür Özel cephesi, parlamento gücünü arkasına alarak yeni bir hukuki ve siyasi pozisyon kazandı.
Meclis Grubu Özgür Özel’in Arkasında Saf Tuttu
Bugün saat 11.00’de CHP Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle bir araya gelen Özgür Özel, kapalı grup toplantısında tek aday olarak grup başkanlığı seçimine girdi. Yapılan oylamada Özel, 95 milletvekilinin oyuyla CHP Grup Başkanı seçildi. Oylama anında salonda bulunmayan 15 milletvekilinin ise Özel’e destek mesajlarını ilettiği öğrenildi.
Seçimin ardından açıklama yapan CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, şu ifadeleri kullandı:
“Genel Merkezimizde yaptığımız kapalı grup toplantımızda partimizin grup başkanlığına seçilen, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’i tebrik ediyorum. Türkiye’nin yarınları için verdiğimiz demokrasi ve adalet mücadelesinde aynı yolu yürümekten onur duyuyorum.”
Özgür Özel’in bu hamlenin ardından, saat 14.00’te kendi belirlediği Parti Meclisi (PM) toplantısına da başkanlık edeceği bildirildi.
Hatlar Açıldı: Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e “Kurultay” Mesajı
Telefonların kapalı olması nedeniyle iki lider arasında gerilen iletişim hattı nihayet çözüldü. İstinaf mahkemesinin kararıyla tedbiren yönetime getirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun Basın Danışmanı olarak görevlendirdiği Atakan Sönmez, Kılıçdaroğlu’nun konutu önünde bekleyen gazetecilere çok kritik bir telefon görüşmesinin detaylarını aktardı:
“Özgür Özel geri dönüş yaptı ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, en uygun zamanda partiyi kurultaya götürmekle ilgili niyetini Sayın Özgür Özel’e iletti. Özgür Özel de kendi taleplerinin de bu yönde olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.”
Yargı Sürecinde Neler Yaşanmıştı?
-
Mutlak Butlan Şoku: Ankara BAM 36. Hukuk Dairesi; 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultay’ı ve Özgür Özel’in zaferindeki en büyük dönemeç olan 8 Ekim 2023 tarihli İstanbul İl Kongresi’ni tamamen iptal etmişti. Özgür Özel ve yönetimi tedbiren görevden uzaklaştırılırken, Kemal Kılıçdaroğlu dönemine dönüş kararı verilmişti.
-
Genel Merkezin İtirazına Ret: Mahkeme, CHP Genel Merkezi’nin bu tedbir kararına karşı yaptığı yürütmeyi durdurma itirazını doğrudan reddetmişti.
-
YSK’dan Çifte Ret: Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Özgür Özel yönetiminin “mazbatalarımız geçerli, görevimize devam ediyoruz” yönündeki acil başvurusunu reddettiği gibi, bir parti üyesinin “31 Mart yerel seçimleri tamamen iptal edilsin” yönündeki olağanüstü talebini de geri çevirmişti.
Siyasi analistler, Özgür Özel’in Grup Başkanı seçilerek meclis iradesini arkasına almasının ve Kılıçdaroğlu’nun “partiyi hızlıca kurultaya götürme” vaadinin, günlerdir süren çift başlılık krizini uzlaşıyla çözecek bir olağanüstü kurultay takvimine kapı aralayabileceğini öngörüyor.








