#

Bursa

“Otoparklar trafik yoğunluğunu arttırıyor”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi 18. Dönem Yönetim Kurulu, Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen Osmangazi Meydanı Projesi’nin kente ulaşımı kolaylaştıracağı ve trafiği azaltacağı yönündeki beyanatların gerçeği yansıtmadığını açıklayarak, otoparkın trafik yoğunluğunu arttıracağını ve BursaRay’a aktarma istasyonu yapılma şansının kaybedildiğini söyledi.

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, Osmangazi Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırma çalışmaları ile başlayan 40 bin metrekare inşaat alanı bulunan Osmangazi Meydanı Projesi’nin kentin ulaşım ve sosyal dokusuna nasıl etki edeceği hakkından değerlendirmelerde bulundu.

Kente vizyon katacak bir meydan olacağı duyurularak başlayan projenin 2000 araçlık otoparkı, meydan, cami ve sosyal yaşam alanları ile pek çok kez tartışma konusu olduğunu belirten Şube Yönetim Kurulu, bölgede yapılan hatalı süreçlerle ilgili detayları şöyle aktardı:

“Dr. Brenner tarafından Bursa Ulaşım Ana Planı’nda Hafif Raylı Sistem (HRS) olarak tasarlanan Yalova Yolu bugün Tramvay T2 olarak hizmet veriyor. Eski Santral Garaj olarak bilinen alan, kent meydanı yapılacağı duyurularak başlandı fakat 2008 yılında dev bir AVM’ye dönüştü. Eski Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin altı BursaRay’ın aktarma istasyonu olarak planlanırken yerine dev bir AVM yapıldı. Bölgedeki trafik yoğunluğunu arttıran, kent merkezine ulaşımı zorlaştıran proje, Yeşil Bursa’dan Beton Bursa’ya geçişin sembollerinden birisi oldu. Bölgeye Dr. Brenner tarafından 250 kilometre bisiklet yolu ve toplam 4 bin 200 bisikletlik, 7 bisiklet otoparkı yapılması öngörülmüştü. Bisikletin yerine özel otomobillerin kent içine girmesini cazip hale getirecek, trafiği kördüğüm yapacak kent meydanı altına 4 katlı, 2000 araçlık otopark yapılıyor. Bütün şehircilik esasları ihlal edilerek bölgeye yapılan projeler “Yeşil Bursa’ya” dönüşü daha da zorlaştırıyor.”

TOPLU ULAŞIM CAZİP HALE GELMELİ

Meydanın kentte yaratacağı etkileri ele alan Yönetim Kurulu, projenin ulaşım açısından ciddi risk barındırdığını vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ulaştırma bilimi açısından bakıldığında kent merkezlerine bireysel araçlarla ulaşım yerine toplu ulaşım cazip hale getirilmeli. Trafiğin sıkışık olması otomobil kullanımını ne yazık ki azaltmıyor. Kent merkezine otomobil ile girişlerin cazip olmaktan çıkarılması, vatandaşların otomobillerini park edecekleri yeni alanların yaratılmaması gerekiyor. Böylece raylı ya da lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarına yönleneceklerdir. Bu yöntem birçok Avrupa ve ABD şehrinde uygulanmış ve iyi sonuçlar alınmıştır. Şehir merkezlerine bu yüzden açık veya katlı otopark yapılmamalı. Bizim kentlerimizde özelliklede Bursa’da her yere kolaylıkla park edilebilmesi araç trafiğini azaltmak yerine arttırıyor. Osmangazi Belediyesi’nin inşa ettiği meydana yapılan dev otoparkın şehir içi trafik sıkıntısını büyük ölçüde çözeceği beyanatlarının doğruluğu bu nedenle sorgulanmalı. Tüm bu uygulamaların sonucuna baktığımızda; bölgeye BursaRay Aktarma merkezi yapılma fırsatı 2 kere kaçırıldı. Birincisinde AVM yapıldı, ikincisinde bu devasa yeraltı otopark inşa edildi. Bunun için 1000′ e yakın fore kazık imalatı yapıldı. Kentin tamda merkezine böyle büyük bir katlı otopark, ileride o bölgeye özel araç ile girmeyi kolaylaştıracağından trafik sıkışıklığını da çok büyük oranda arttırdığını göreceğiz.”

YENİ KÜTLELER YARATMAK YERİNE YAŞAM ALANLARI İNŞA EDİLMELİ

Bir kentin en önemli yaşam alanının meydanlar olduğuna dikkat çeken İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu şunları dile getirdi:

“Meydan, toplumsal yaşamın şeklini ve taleplerini, yönelimlerini yansıtan mekanlardır. Mekanla onda/onu yaşayanlar arasında karşılıklı bir biçimlendirme etkisi söz konusudur. Topluluğun en gözde mekanı olması ilgisiyle toplumsal yönüne hep dikkat çekilmiştir. İnsanların ilgi ve beklentileri mekanın yapılanışında etkin olduğu gibi insanların duyarlılık ve algısının şekillenmesinde kent meydanları belirgin şekilde etki yaratmaktadır. Dünyadaki farklı meydan örneklerine baktığımızda bu canlılığı, renkliliği görüyoruz. Amacımız yeni kütleler, yoğunluklar yaratmak yerine yaşam alanları, vatandaşın mutlu olacağı alanlar inşa etmek olmalı.”