#

Bursa

Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın’ın konuğu Türkan Elçi

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ve büyük ilgi gören Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın etkinliğine  CHP İstanbul Milletvekili ve edebiyatçı Türkan Elçi konuk olduk. Elçinin yaşamı, hayata bakışı ve kitaplarını anlattığı etkinliğe çoğu kırsal mahallelerden 800 kadın katıldı.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün 10 yıldır ağırlıklı olarak kırsaldaki kadınlara yönelik düzenlediği Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın etkinliği 35. kez yine geniş katılımla gerçekleşti.

Podyum Davet’te düzenlenen etkinliğe CHP İstanbul Milletvekili ve edebiyatçı Türkan Elçi, “Sen Şarkına Devam Et” isimli şiir kitabıyla katıldı. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, buluşmanın açılışında yaptığı konuşmada 10 yıldır sürdürdükleri Kadın Hayata Yakın etkinliğinin, bu kadar uzun süre devam etmesine rağmen gösterilen ilginin hep çoğaldığına dikkat çekti. Bir projeyi bu kadar uzun süre devam ettirmenin kolay olmadığını belirten Şafak Baba Pala, buradaki başarının hep birlikte elde edildiğini de ifade etti.

Türkan Elçi de böyle bir etkinliğe katılmanın kendisi için de farklı bir deneyim olduğunu belirtti.   Emeği geçenleri tebrik eden Elçi, “İşin doğrusu hiç bu kadar kalabalık beklemiyordum. Bunu biraz da belediyemizin başarısı olarak görüyorum. Demek ki yıllardır verilen bir emeğin karşılığı” diye konuştu.

Türkan Elçi, hayatını, eşinin öldürülmesinden önce ve sonraki dönem olarak ikiyi ayırdığını anlattı. İki çocuğuyla yaşadığı zorluklara değinen Elçi, öğretmenlikten istifa etmesi, hukuk fakültesini bitirmesi ve kitap yazma dönemlerinde yaşadığı zorlu süreçlerden bahsetti. Edebiyata çocukluğundan beri ilgisinin olduğunu belirten Elçi, “Oturayım kitap, şiir yazayım malumunuz zordur. O benim biraz mizacıma, hayat tarzıma uygun olan bir şeydi. Okuma kültürüyle biriken bir şeydi. O anlamda kendiliğinden bugünler ortaya çıktı diyebilirim” dedi.
‘Sen Şarkına Devam Et’ isimli şiir kitabına değinen Türkan Elçi, “Herkesin bir şarkısı var. Herkes kendi içinden gelen şarkıyı söylesin bence. O şarkının peşinden gittiğinizde, asıl o zaman dünyanı ve bakış açını o şarkının üzerine inşa ediyorsun. Çünkü bizim bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz, kendi inşa ettiğimiz dil üzerinden hayat kurgulamak. Ben hep bunu diyorum. O dili inşa edip, üzerinden gidebilirsek, o dille başkalarına da ulaşabiliriz. Kendimizi de anlatabiliriz. Çünkü kendimizi ifade etmeye ihtiyacımız var” dedi.

“Sen Şarkına Devam Et” isimli şiir kitabının yanı sıra ‘Mavi Karga’ isimli romanına da değinen Elçi, kahramanını nasıl seçtiğini de anlattı. İstanbul’da yazmak için gittiği bir kafede otururken kargaların, inip uçmalarının kendisine ilham olduğunu söyleyen Elçi, “Acı çektiğim o dönemlerde bazen kuş olup uçmayı istedim” dedi. Dertlerini, ancak bir karganın anlatabileceğini düşündüğünü ve böyle bir kahramanı seçmek istediğini dile getiren Elçi, “İkinci boyutu da, biz kargaları çok küçümsüyoruz, beğenmiyoruz. Öyle bir kibirliyiz ki birbirimize hakaret etmek için hayvan diyoruz. Aslında o hayvanlar bizden daha değerli. Kahraman olarak seçmemdeki nedenlerden biri de oydu. ‘Karga sesli’ derler, ‘Kılavuzu karga olan’ derler. Bu kadar kötü konuma getirilmiş bir hayvanın aslında bizden daha iyi olduğunu anlatmaya çalıştım” diye konuştu.

Türkan Elçi, kitaplarıyla kurduğu bağı ise bir anısıyla şöyle anlattı: “Bir kitapçıya gittiğimde rafa dizilmiş kitaplarımı gördüm. Baktım, biraz çekindim. İnsan biraz ürker ya…Senin yarattığın bir şey ve orada rafta duruyor.  Kuşun gözüne baktım ve sonra gözüm doldu. Dedim ki: ‘Şimdi ben eve gidiyorum. Bu gelmeyecek mi? Niye burada kalıyor?’ Sanki kendi çocuğum gibiydi. Öyle bir bağ kurmuştum”

Türkan Elçi, kendisini ilgiyle dinleyen kadınların, kitaplarıyla ve yazın hayatıyla ilgili sorularını da yanıtladı.
Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar’ın da, katılımından dolayı Türkan Elçi’ye teşekkür ettiği etkinliğin son bölümünde de konuk yazar, kadınlar için ‘Sen Şarkına Devam Et’ isimli şiir kitabını imzaladı.