Netanyahu kürsüye çıkarken toplu protesto
Netanyahu’nun konuşması öncesinde ve kürsüye ilerlediği sırada çok sayıda ülkenin temsilcisi koltuklarından kalkarak Genel Kurul salonundan çıktı.
Reuters’a göre onlarca delege protestoya katılırken, salonun önemli bir bölümü boş kaldı. BM Genel Kurul Başkanı Khalilur Rahman da salonda yükselen yuhalama ve sloganlar nedeniyle birkaç kez düzen çağrısında bulundu.
Netanyahu ise konuşmasının başında salonu terk eden delegasyonlara tepki gösterdi.
PROTESTOYA KATILMAYAN 7 ÜLKE ÖNE ÇIKTI
Toplu çıkışın ardından gözler bu kez Netanyahu’yu dinlemeye devam eden delegasyonlara çevrildi. Dış basında yer alan haberlerde ABD, Yunanistan, Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Kolombiya, protestoya katılmayarak salonda kalan ülkeler arasında gösterildi.
Al-Monitor, Bahreyn, Çin ve Kolombiya’nın salonda kaldığını açıkça aktarırken, Times of Israel ise Arap ve Müslüman ülkelerin büyük bölümünün çıkışına karşın Birleşik Arap Emirlikleri‘nin salonda kaldığını bildirdi.
Bahreyn ve BAE’nin salonda kalması dikkat çekti
Arap ve Müslüman ülkelerin önemli bölümünün protesto amacıyla salonu terk ettiği sırada Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri delegasyonlarının salonda kalması dış basında öne çıkan ayrıntılar arasında yer aldı.
Bahreyn ve BAE, 2020 yılında imzalanan İbrahim Anlaşmaları kapsamında İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmuştu.
Ancak bir delegasyonun salonda kalması, tek başına Netanyahu’nun politikalarına veya İsrail hükümetine destek verdiği anlamına gelmiyor. Kaynaklarda bu ülkelerin protesto amacıyla gerçekleştirilen toplu çıkışa katılmadığı aktarılıyor.
Çin ve Kolombiya da salonda kaldı
Al-Monitor’un New York’tan yayımladığı haberde Çin ve Kolombiya da Netanyahu konuşurken salonda kalan ülkeler arasında gösterildi.
Bu durum, özellikle Netanyahu’nun konuşması sırasında çok sayıda delegasyonun salonu terk etmesi nedeniyle dikkat çeken ayrıntılardan biri oldu.
ABD Netanyahu’yu dinledi
İsrail’in önemli müttefiklerinden ABD’nin temsilcileri de Netanyahu’nun konuşmasını salondan takip etti.
Netanyahu konuşmasının önemli bölümünde İran ve bölgesel gelişmelere değinirken, ABD Başkanı Donald Trump’a da teşekkür etti.
Böylece dış basında Netanyahu’nun konuşması sırasında salonda kalan ülkeler arasında ABD, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Kolombiya öne çıktı.
Netanyahu’dan protestoculara tepki
Netanyahu, konuşmasının başında salonu terk eden delegasyonlara tepki gösterdi ve onları “ahlaki korkaklar” olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı, henüz salondan çıkmayanlara da protestoya katılmaları yönünde çağrıda bulundu.
Protestonun ardından Netanyahu konuşmasını çok sayıda boş koltuğun bulunduğu Genel Kurul salonunda sürdürdü.
Reuters’ın görüntülerinde de delegelerin toplu şekilde salondan çıktığı ve Netanyahu’nun konuşmasına boşalan salonda devam ettiği görüldü.








