NATO Sözcüsü Allison Hart, Letonya hava sahasını ihlal eden İHA’ya ilişkin açıklama yaptı. Hart, İtalyan Eurofighter ve Türk F-16 savaş uçaklarının İHA nedeniyle havalandığını belirtti.
İHA’YI İTALYAN EUROFIGHTER DÜŞÜRDÜ
NATO’nun açıklamasına göre Litvanya’da konuşlu iki İtalyan Eurofighter ile Estonya’da konuşlu iki Türk F-16, Letonya hava sahasına giren İHA’ya müdahale etmek üzere havalandı.
İtalyan Eurofighter’lardan biri, NATO komutası altında gerçekleştirdiği operasyonla İHA’yı düşürdü. NATO, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.
İHA’nın hangi ülkeye ait olduğu ise henüz kesin olarak açıklanmadı.
TÜRK F-16’LARI DA OPERASYONA KATILDI
Olay sırasında Estonya’daki Ämari Hava Üssü’nden iki Türk F-16 savaş uçağı havalandı.
Türk F-16’ları ve İtalyan Eurofighter’lar NATO hava savunma görevi kapsamında hareket etti. NATO, tüm uçakların İttifak komutası altında görev yaptığını açıkladı.
NATO’DAN “7 GÜN 24 SAAT HAZIRIZ” MESAJI
NATO Sözcüsü Allison Hart, İttifak’ın hava sahasına yönelik olası tehditlere karşı sürekli hazır olduğunu belirtti.
Hart, NATO’nun topraklarını korumaya ve halkların güvenliğini sağlamaya devam edeceğini vurguladı.
Letonya makamları da İHA’nın düşürülmesinin ardından hava sahasındaki tehdidin sona erdiğini açıkladı. İHA’nın enkazının bulunması ve olayın kaynağının belirlenmesi için incelemeler sürüyor.
NATO’NUN DOĞU KANADINDA İHA HAREKETLİLİĞİ
Letonya’daki olay, NATO’nun doğu kanadında son dönemde yaşanan İHA hareketliliğinin yeni bir örneği oldu.
NATO Sözcüsü Hart, bir gün önce de Romanya hava sahasına giren İHA’lar nedeniyle Romanya ve İspanya’ya ait F-16’ların harekete geçtiğini açıklamıştı.
Son olayların ardından NATO ülkeleri, hava sahası ihlallerine karşı savunma tedbirlerini yakından takip ediyor.








