#

Seçim 2023

Nasıl oy kullanılır?

Yaklaşık 5 milyon seçmen için 14 Mayıs, ilk kez oy kullanmak anlamına geliyor. Peki 14 Mayıs 2023 Türkiye’nin kaderini belirleyecek seçime günler kala nasıl oy kullanılır? Biliyor musunuz? Sizler için oy kullanma rehberini hazırladık.

Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Peki Nasıl oy kullanılır? 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için oy kullanma rehberi haberimizin detaylarında.

NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Muhtarlıklarda dağıtılan seçmen bilgi kâğıdı eline ulaşmayanlar, oy kullanacakları sandıkları YSK veya e-Devlet üzerinden veya Seçmen Sorgulama Mobil uygulaması üzerinden öğrenebilecek.

NÜFUS CÜZDANI BULUNMAYAN SEÇMEN OY KULLANABİLECEK Mİ?

Seçimlerde, seçmenlerin oy kullanabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birini sandık başına getirmeleri gerekmektedir. Bu belgeler seçmenlerin kimliklerini tereddütsüz ortaya koymalarını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Seçmenler, seçim bölgesindeki sandık merkezlerine giderek, kimliklerini belirten bir belgeyi başkana sunmalı ve ayrıca seçmen sıra numarasını bildirmelidirler. Bu prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte seçmenler oy kullanabilirler. Ancak, yukarıda belirtilen resmi nitelikteki belgelerden herhangi birini sunmayan seçmenler oy kullanma hakkını kullanamayacaklardır. Bu önlem, seçim sürecinin güvenliğini sağlamak ve kimlik doğrulama prosedürlerini takip etmek amacıyla uygulanmaktadır.

OY VERME SAATLERİ

Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00’den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

OY VERME İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Oy kullanmak için sıranız geldiğinde sandık görevlileri 1 adet zarf ve 2 adet oy pusulası ve üzerinde TERCİH veya EVET yazan mührünü aldıktan sonra sıra artık oy kullanmada.

Seçmen Cumhurbaşkanı adayı ve siyasi parti için pusuladaki ilgili alana TERCİH ya da EVET mührünü bastıktan sonra her iki pusulayı da katlayarak tek bir zarfın içerisine yerleştirecek.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar;

“Pusulada birden çok yere EVET mührünün basılması, pusulada ya da zarfın üzerinde farklı işaretlemeler yapılması” oyunuzun geçersiz olması anlamına gelecektir.

Zarfınızı kapatarak seçim sandığının içerisine atıp, mührünüzü teslim ederken seçmen listesine imzanızı da attıktan sonra oy verme işleminizi gerçekleştirerek en önemli vatandaşlık görevini yerine getirmiş oluyorsunuz.

Her seçmene iki oy pusulası ve tek zarf verilecektir. Hata yaparsanız bir yenisini alma şansınız yok.

SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YSK’nın kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs’ta da uygulanacak.

Seçim sonuçlarını Line TV ekranlarından ve www.linehaber.com.tr üzerinden anbean takip edebilirsiniz.

SEÇİM GÜNÜ UYGULANACAK YASAKLAR NELERDİR?

Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00’dan sonra düğünler yapılabilecek.

LINE TV’Yİ NASIL İZLERİM?

Digiturk 654. Kanal
D-Smart 153. Kanal

Türksat Uydu Frekansları
Frekans: 12685
Polarizasyon: Dikey (V)
Fec: 2/3