Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentte son günlerde yaşanan su kesintilerine ve gündeme gelen su krizine ilişkin alınan önlemleri kamuoyuyla paylaştı.
Doğancı Barajı’nda basın açıklaması yapan Bozbey, “Tüm gerçekleri şeffaflıkla açıklayacağım. Bursa susuz kalmayacak” dedi.

“Bursa susuz kalmayacak, panik yapmayın”
Başkan Bozbey, barajlarda görülen “sıfır” seviyesinin suyun tamamen tükendiği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Evet şu anda oran sıfır görünüyor ama bu, suyun bittiği anlamına gelmez. Bu seviyenin altındaki rezerv su kullanılabilir durumdadır. Kimse endişelenmesin” ifadelerini kullandı.
Bozbey, şehirdeki su teminiyle ilgili detaylı bilgi paylaşarak, “Bursa’ya günlük ortalama 430 bin metreküp su veriyoruz. Bunun 90 bini Çınarcık Barajı bypass hattından, 105 bini yeraltı sularından, 35 bini ise kaynaklardan sağlanıyor. Ayrıca Nilüfer Barajı’ndan Doğancı Barajı’na günlük 25 bin metreküp su pompalanıyor” dedi.
“Doğancı Barajı’nda 8,5 milyon metreküp kullanılabilir su var”
Doğancı Barajı’nda su alma kotunun altında 8,5 milyon metreküp su bulunduğunu açıklayan Bozbey, “Bu suyu kurduğumuz pompalarla arıtma tesislerine aktarıyoruz. Bursa’nın su temini planlı şekilde devam ediyor” diye konuştu.
“Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ olarak akıl, plan ve önlemle hareket ediyoruz. Kentimizi asla susuz bırakmayacağız” dedi.

“Gerçekleri çarpıtanlara karşı şeffaflık”
Bozbey, sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere de değinerek, “Kamuoyunda panik yaratılmak isteniyor. Biz hiçbir konuyu gizlemedik, gizlemeyeceğiz. Konu siyaset değil, yaşamın ta kendisidir” ifadelerini kullandı.
“Dünya kuraklığı konuşuyor”
Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Başkanlar Forumu ve Barcelona Dünya Metropol Zirvesi’ne katıldığını hatırlatan Bozbey, “Tüm dünyada yerel yönetimlerin öncelikli gündemi iklim değişikliği, kuraklık ve enerji. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verilerine göre, 2050’de beklenen sıcaklık seviyesine 2025 yılında ulaştık. Yani beklenen tehlike artık bugünün gerçeği” dedi.
“Bu tablo bir günde oluşmadı”
Bursa’daki su krizinin bir anda ortaya çıkmadığını vurgulayan Bozbey, “Bugün yaşanan tablo, yılların ihmaliyle oluştu. Bilim insanlarının uyarılarına kulak asılmadı, altyapı yatırımları yapılmadı. Günü kurtarma anlayışıyla hareket edildi” diyerek geçmiş dönemleri eleştirdi.

“20 yıllık ihmallerin sonucu”
Bozbey, “Önceki yönetimler 20 yıl boyunca gerekli önlemleri almadı. ‘Bursa su kentidir’ diyerek vurdumduymaz davrandılar. Bugün yaşanan susuzluk o anlayışın eseridir” dedi.
“Çınarcık Barajı yıllarca rafta bekledi”
Bozbey, Çınarcık Barajı İsale Hattı projesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak, “Yıllarca uyarılar yapıldı ama adım atılmadı. Proje rafta bekletildi. O dönemin yöneticilerinin artık bu konuda söz söylemeye yüzü yok” dedi.
2017’de DSİ ile yapılan protokolün 2021’de iptal edildiğini hatırlatan Bozbey, “Eğer iptal edilmeseydi, proje DSİ tarafından yapılacak ve BUSKİ 15 yıl içinde Türk lirası bazında geri ödeyecekti. Bursa suya çok daha erken kavuşacaktı” dedi.
“BUSKİ borç batağına sürüklendi”
Bozbey, iptal edilen protokol sonrası alınan dış krediyi eleştirerek, “Protokol iptal ediliyor, dört yıl bekleniyor, sonra 155 milyon Euro kredi alınıyor. BUSKİ borçlandırılıyor, ama proje tamamlanamıyor. Bugün yaşanan su krizinin de, borç yükünün de sorumlusu önceki yönetimlerdir” dedi.
“Bilime inanarak hızlı adım attık”
Göreve geldikten sonra süreci hızlandırdıklarını belirten Bozbey, “Çınarcık Barajı bypass hattını devreye aldık ve günlük 90 bin metreküp suyu Doburca Arıtma Tesisi’ne aktarıyoruz. Böylece Bursa susuz kalmayacak” ifadelerini kullandı.
Bozbey, yapılan planlı kesintilerin de su tasarrufu sağladığını belirterek, “Her üç günde bir yapılan kesintilerle 50 bin metreküp su tasarrufu sağlıyoruz. Kesintileri de gece 5’ten sabah 5’e kadar yapıyoruz, vatandaşın günlük yaşamı etkilenmesin diye” dedi.








