#

Gündem

Metal işçileri seslerini Kocaeli’den duyuracak

Türk Metal Sendikası, Toplu İş Sözleşmesi sürecinde işveren sendikası MESS ile anlaşamadığını duyurarak grev kararı almıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından sendika, 2 Ocak’ta Kocaeli’de ‘Metal Emekçileri Büyük Yürüyüş ve Mitingi’ düzenleyecek.

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 12 Ekim 2021 günü başlayan ve 130 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri grev kararıyla sonuçlandı. Geçtiğimiz günlerde sendikanın Bursa Gemlik Şubesi’nin 4. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Artık sözün bittiği yerdeyiz, bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Bundan sonraki süreçte, eylemse eylem, grevse grev” ifadelerini kullanmıştı.

YÜZDE 12 ÖNERİLMİŞTİ

İşveren sendikası MESS gerçekleştirilen ilk görüşmede, işçi sendikalarına ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önermişti. Sosyal haklara ise birinci yıl için yüzde 19,25, ikinci yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edilmişti.

“HAK VE ADALETTEN TAVİZ VERMEMEK İÇİN”

Türk Metal Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Türk Metal, böyle bir kriz döneminde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmediğini kamuoyuna açıklamaktadır. MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemler yapan ancak bunlardan da bir sonuç alamayan sendikamız, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerini korumak, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemek için 24 Aralık 2021 günü grev kararı almıştır” ifadelerine yer verilmişti. Sendikanın grev kararı sonrası patron sendikası MESS, yüzde 12’lik zam teklifini yüzde 17’ye çıkararak masaya geldi. Türk Metal Sendikası’nın yayımladığı açıklamada, MESS’in yenilediği yüzde 17’lik teklif de reddedildi.

“TARAFIMIZDAN REDDEDİLDİ”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:“Sendikamız Türk Metal’in Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü grup toplu iş sözleşmesimüzakerelerinde, MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine taraflar 27 Aralık 2021 Pazartesi günü İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde bir kez daha bir araya geldi.Toplantıda MESS tarafının ilk altı ay için verdiği zam oranını %17’ye yükselttiği teklif tarafımızdan reddedildi. Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın başkanlığındaki heyetimiz Genel Başkanımız Pevrul Kavlak tarafından açıklanan eylem planının kararlılıkla uygulanacağı ifade ederek toplantıyı bitirdi.”

“ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK ŞİMDİ KAZANACAĞIZ”

Alınan grev kararının ardından Türk Metal 2 Ocak’ta İzmit Milli İrade Meydanı’nda miting gerçekleştirecek. ‘Ölümüne çalıştık şimdi kazanacağız’ sloganı ile gerçekleştirilecek mitinge Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ile Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın katılım sağlayacak. Türkiye’nin dört bir yanından miting için İzmit’e gelecek işçiler sabah saatlerinde Doğu Kışla Parkı’nda bir araya gelerek yürüyüş korteji oluşturacak. İşçiler Doğu Kışla Parkı’ndan Milli İrade Meydanı’na yürüyerek burada mitinglerini gerçekleştirecek. Saat 13.00 itibariyle Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve Türk-İş Genel Başkanı açıklama yapması beklenen miting, Kıraç konseri ile son bulacak.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın