#

Bursa

Mesai saatleri düşüyor mu?

Çalışma saatleri haftalık 40 saate düşürülecek mi sorusu milyonlarca çalışanı heyecanlandırdı. İş kanunu meclise sunulması bekleniyor. Peki çalışma saatleri düşürülmesiyle birlikte çalışanları neler bekliyor?

Hükümet çalışma saatlerini azaltmak için kolları sıvadı. Buna göre; Türkiye‘de haftada 45 saat olan mesai süresi, 40 saate düşecek. İş kanunu düzenlemesi ile farklı konular da hedefleniyor. Standart ve mevcut haklar korunacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “mesai saatlerinde düzenleme” çalışması başlatıldı. Avrupa standartlarına göre Türkiye’de çalışma saatleri fazla. Durum böyle olunca kişisel yaşam hakları da kısıtlanıyor. Özellikle özel sektörde çalışanlar ailelerine ve kendilerine daha az vakit ayırabiliyor.

Çalışma saatleri düzenlenecek. Yıllık izin ve ücretlere değinilecek. Avrupa’da olmak üzere birçok ülkede pilot uygulama başlamıştı. Dört günlük çalışma haftası hayata geçirilerek verimliliği arttırmak planlanıyor. İşverenler ücret konusunda bir değişikliğe gider mi?

Bursa Uludağ Üniversitesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, şöyle konuştu.

“Olumlu bir adım. Kanunda 45 saat ama fiilen haftalık çalışma saatleri 50 saati buluyor. İnsanların iş ve yaşam dengelerini sağlamaları adına atılması gereken bir adım. Sadece çalışanlar için değil, ekonomi içinde dolaylı yoldan birçok faydası olabilecek bir durum. İnsanlar daha verimli hale gelecekler. İş yerleri çalışma saati düşünce ek istihdam yaratmak zorunda kalacaklar. İşgücü ve emek verimliliği de arttırır. Kadın istihdamına olumlu katkı sağlar. Gelir dağılımı dağıtıcı süreci olabilir. Beyin göçünü orta vadede azaltabilir. Ücretlerin üstünde bir baskı olabilir. Eğer çalışma saatleri kısalırsa asgari ücret pazarlığında ya da asgari ücreti baz alan özel sektör ücret sözleşmelerinde işgücü maliyetim arttığı için ücret konusunda baskı olabilir” dedi.